Dierenwelzijn voorop: geen echte apen in theatervoorstelling

Door Ben Weyts op 22 februari 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts verbiedt het gebruik van levensechte apen op de bühne. De theatervoorstelling 'Oresteia', die van 10 tot 12 maart plaatsvindt in De Singel in Antwerpen, zal het daarom moeten doen zonder zes rhesusapen. "In Vlaanderen nemen we Dierenwelzijn serieus", stelt Weyts. "Als er een negatief advies is van mijn diensten, dan geef ik geen toestemming".

De rhesusapen die zouden figureren in de theatervoorstelling verblijven momenteel in Italië. Voor de productie 'Oresteia' zouden de dieren naar Antwerpen worden getransporteerd. Ben Weyts, de eerste Vlaamse minister van Dierenwelzijn, geeft echter geen toestemming. "Vroeger zou dit misschien gepasseerd zijn, maar ik wil Dierenwelzijn uitbouwen tot een volwaardige bevoegdheid, die ook tanden heeft", aldus Weyts.

Weyts baseert zich op een officieel advies, dat duidelijk negatief is. De eigenaar van de dieren blijkt niet over het juiste type van voertuig te beschikken om de lange reis te maken.Ook zijn er twijfels over de afmetingen van het verblijf waarin de dieren zullen ondergebracht worden. De toeschouwers in de Singel zullen het dus zonder dieren op de bühne moeten doen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is