Dierenasielen blij: katten krijgen binnenkort een eigen chip

Door Ben Weyts op 4 oktober 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

In de toekomst zullen alle nieuwe katten in Vlaanderen een chip ingeplant krijgen. Op die chip staan alle gegevens van het diertje, zoals de leeftijd, waar het woont en wie de eigenaar is. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil met deze maatregel de zwerfkattenpopulatie onder controle krijgen. "Verloren katten kunnen dankzij de chip sneller herenigd worden met hun baasje", zegt Weyts.

Minister Weyts wil eind volgend jaar beginnen met een databank van alle geregistreerde katten. "Vandaag is het een beetje een gekke situatie", legt de minister uit. "Nieuwe katten worden wel geregistreerd, maar ze worden niet ingegeven in een centrale databank". Weyts wil dit veranderen. Er komt een chip voor elke kat. Het nieuwe systeem wordt geleidelijk uitgerold: alleen nieuwgeboren katten moeten worden gechipt.

De verplichte registratie moet mee het aantal zwerfkatten verminderen. "Maar we zorgen er ook voor dat verloren gelopen katten terechtkomen", aldus nog de minister. De dierenasielen zijn alvast blij met de maatregel. Nu zitten hun hokken vaak overvol met gedumpte katten en kittens. Met zo'n chip zouden ze meteen weten wie het dier heeft achtergelaten. De registratie met chip bestaat trouwens al lang voor honden. 

Weyts gaf meer uitleg over de kattenchip in de marge van een opleidingsdag voor de faculteit Dierengeneeskunde. Daar werd een demonstratie gegeven over het redden van dieren in nood. "Op 4 oktober is het werelddierendag: een mooie gelegenheid om dierenwelzijn onder de aandacht te brengen", besluit Weyts. 

Bekijk de reportage van VRT Journaal hier.

Bekijk de reportage van VTM Nieuws hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is