Dierenartsen krijgen eigen meldpunt voor dierenmishandeling

Door Ben Weyts op 9 juni 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Verandering
Dierenartsen krijgen eigen meldpunt voor dierenmishandeling

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) lanceert een meldpunt waar dierenartsen dierenwelzijnsproblemen kunnen signaleren. Het is voor het eerst dat dierenartsen een eigen, gespecialiseerd en laagdrempelig meldpunt krijgen. “Nochtans zien dierenartsen heel wat dieren passeren”, weet Weyts. “En met hun deskundige blik kunnen ze problemen ook in een vroeg stadium herkennen.”

Dankzij het nieuwe meldpunt slaat minister Weyts twee vliegen in één klap: de ondersteuning van de Vlaamse dierenartsen wordt versterkt, én de diensten van de minister kunnen zo heel wat nieuwe gegevens inzamelen om gerichter te controleren. “Als er opvallend vaak problemen zijn met de dieren van een bepaalde handelaar, dan zal er bij die handelaar wat sneller een grote controle komen. De rotte appels moeten er echt uit”, aldus Weyts.

Kaf van koren scheiden

Particulieren konden al langer klacht indienen via het algemeen meldpunt www.vlaanderen.be/dierenwelzijn. In de praktijk vergen al die klachten heel wat voorafgaand onderzoek, omdat ze vaak te snel of ongegrond worden ingediend. “Met het aparte meldpunt voor dierenartsen verliezen we geen tijd en kunnen we meteen het kaf van het koren scheiden”, verklaart Weyts. “Ook krijgen we een veel beter beeld van eventuele problemen. Zo wordt er vaak beweerd dat buitenlandse dieren meer gezondheidsproblemen hebben. Dankzij het meldpunt kunnen we eindelijk in kaart brengen of dat inderdaad zo is, en zo ja: met welke extra gezondheidsproblemen die buitenlandse dieren precies kampen.”

Het meldpunt is vanaf nu te gebruiken via www.lne.be/themas/dierenwelzijn. In een eerste fase kan je er enkel problemen met honden signaleren. Op termijn kan er een uitbreiding komen naar andere diersoorten.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is