Definitief gedaan met onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren

Door Ben Weyts op 29 mei 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
offerfeest

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts komt zijn belofte na: vanaf dit jaar is onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verboden. Zowel interne als externe juridische adviezen bevestigen dat de tijdelijke slachtvloeren strijdig zijn met de Europese regelgeving. "In Vlaanderen nemen we Dierenwelzijn voortaan serieus". 

Europa laat onverdoofd slachten om religieuze redenen toe, maar enkel binnen de muren van een erkend slachthuis. Vorige federale regeringen hebben de Europese regelgeving jarenlang omzeild met de zogenaamde ‘tijdelijke slachtvloeren’. Deze slachtplaatsen beantwoorden geenszins aan de strenge vereisten die gesteld worden aan echte slachthuizen. 

Kort na zijn aantreden als de eerste Vlaamse minister van Dierenwelzijn kondigde Ben Weyts aan dat er een einde moest komen aan deze toestanden. Er kwam een laatste overgangsperiode om alle betrokkenen de tijd te gunnen om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie, maar zoals aangekondigd komt daar nu dus definitief een einde aan.

Sinds zijn beslissing heeft minister Weyts verschillende overlegmomenten georganiseerd met vertegenwoordigers van alle betrokkenen. Maar over een overgangsperiode kon geen vergelijk worden gevonden. “Vlaanderen wil Dierenwelzijn ernstig nemen”, zegt Weyts. “Er bestaan voldoende alternatieven voor het onverdoofd slachten op een tijdelijke slachtvloer. We kunnen ons ook niet laten chanteren door diegenen die er mee dreigen dan maar illegaal te gaan slachten. Waarom hebben we nog regels als we ze, onder druk, aan de kant zouden schuiven?”.

De politie moet samen met de Inspectiedienst Dierenwelzijn toezien op een correct verloop van het Offerfeest en indien nodig optreden tegen thuisslachtingen. Weyts gaat de provinciegouverneurs en de lokale korpschefs aanschrijven met alle nodige informatie en hen te verzoeken om nauw toe te zien op het respect voor de regelgeving.

Weyts hoopt dat het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren veel dierenleed zal voorkomen. “Ik denk dat het onze plicht is om vermijdbaar leed ook maximaal te vermijden”.

Bekijk het verslag van het VRT Journaal hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is