De puinhopen van het federale personeelsbeleid: op 12 jaar 5 van de 80 000 ambtenaren ontslagen

Door Ben Weyts op 5 januari 2014, over deze onderwerpen: Ambtenaren

Het personeelsbeleid bij de federale overheid is een absolute puinhoop. Op 12 jaar tijd werd nog niet de helft van alle federale ambtenaren geëvalueerd. In diezelfde periode werden op een totaal van 80.000 daardoor amper 5 ambtenaren ontslagen. "Als de slechte ambtenaren er niet uit vliegen, dan is dat volstrekt demotiverend voor de goed werkende ambtenaren", zegt N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

Als een ambtenaar bij de evaluaties twee onvoldoendes krijgt op drie jaar tijd, kan hij worden ontslagen. Maar vermits op 12 jaar tijd nog niet eens de helft van alle ambtenaren ook maar één keer geëvalueerd werd, wordt dus amper iemand ontslagen. Daarenboven, zelfs wanneer iemand geëvalueerd wordt met een onvoldoende als resultaat, moet de leidende ambtenaar nog een hele procedure doorlopen vooraleer hij na lange tijd effectief iemand kan ontslaan. Gevolg is dat veel leidende ambtenaren zichzelf de lijdensweg besparen.

"En dus moeten we gaan naar een soepeler ontslagrecht, net zoals in de private sector. Alleen zo krijgen we gemotiveerde ambtenaren en een efficiënte overheid", concludeert Weyts.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is