De Lijn lanceert de 1ste vandalismebestendige schuilhuisjes

Door Ben Weyts op 8 mei 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

In De Haan heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zondag drie vandalismebestendige schuilhuisjes in gebruik genomen. Met het nieuwe type biedt De Lijn de gemeenten een model dat bestand is tegen vandalisme door glasbreuk. Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid krijgen gemeenten 75 procent korting op de aankoopprijs.

‘Om gemeenten te helpen de kosten door vandalisme te drukken, hebben we onze leverancier Epsilon gevraagd een vandalismebestendig schuilhuisje te ontwerpen", zegt directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn. "Door de glazen wanden te vervangen door geperforeerd staal, verdwijnt het risico op glasbreuk. Zo voorkomen we dat de glazen wanden aan diggelen worden geslagen en kunnen de gemeenten bijna 100 000 euro per jaar uitsparen"

In 2015 herstelde Epsilon 524 glazen wanden, de meeste na vandalisme. Dat komt neer op bijna 2 procent van de eigen schuilhuisjes van De Lijn. Daaraan hing een prijskaartje van 91 700 euro. Eigen herstellingen door de gemeente zijn niet meegeteld in dit bedrag.

De eerste vandalismebestendige schuilhuisjes in Vlaanderen staan aan de Kusttramhaltes Preventorium, Harendijke en Zwarte Kiezel. In het verleden waren deze haltes vaak het mikpunt van vandalen. Dankzij perforaties aan de voorkant en in de zijkanten kunnen wachtende reizigers in het schuilhuisje naar buiten kijken en zijn ze beschut tegen regen en wind. De achterwand is volledig uitgevoerd in metaal met verstevigingsribben aan de binnenkant. 

‘De vandalismebestendige schuilhuisjes zijn goed nieuws voor de reizigers en de  gemeentelijke financiën", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Mensen zijn beschut en voor de gemeenten zijn er minder herstellingskosten omdat er geen glas meer is dat kan breken. Om de lokale overheden te stimuleren schuilhuisjes te plaatsen, geeft de Vlaamse overheid 75 procent korting op de aankoopprijs. Er is 5,8 miljoen budget, goed voor ongeveer 1 380 schuilhuisjes".

Een vandalismebestendig schuilhuisje kost een gemeente 1 455 euro. De Vlaamse overheid neemt de overige 4 365 euro voor zijn rekening.

Burgemeester Peter Breemersch van De Haan is niet weinig blij dat de eerste vandalismebestendige schuilhuisjes in zijn gemeente geplaatst worden. ‘We waren al een aantal jaar op zoek naar een oplossing. Op een aantal afgelegen plaatsen met weinig sociale controle werden de schuilhuisjes regelmatig beschadigd of zelfs volledig gesloopt. Afgezien van het feit dat er geen beschutting meer was voor de reizigers aan die halte, bracht het ook een onveiligheidsgevoel met zich mee. En vanzelfsprekend liepen de steeds terugkerende kosten voor herstel en herplaatsing ook op.’ De eerste oplossingen die de gemeentelijke administratie vond bleken echter of te duur, of niet echt geschikt. Pas recent werd een geschikt alternatief gevonden. ‘We zijn dan ook blij dat De Lijn deze schuilhuisjes in haar gamma heeft opgenomen. Onze gemeente krijgt nu 3 dergelijke vandalismebestendige huisjes. Daarnaast komen er nog 10 gewone schuilhuisjes, waarvan 3 aan tramhaltes en 7 aan bushaltes. De Lijn bood ons de mogelijkheid om hiervoor subsidies te krijgen, waardoor we de kosten voor onze gemeente kunnen beperken tot 22.960,66 euro’, aldus burgemeester Breemersch.

De metalen wanden worden zo geproduceerd dat ze verwisselbaar zijn met de glaspanelen in de standaardversie van het schuilhuisje.  Het is dus mogelijk een glazen schuilhuisje om te vormen naar eentje met metalen wanden en omgekeerd. Er staan in Vlaanderen ongeveer 11 000 schuilhuisjes, waarvan 5 900 van De Lijn. De overige zijn van bedrijven die er reclameruimte in verhuren (5 000) of eigen ontwerpen (100) van gemeenten.

Lees hier meer over de vandalismebestendige schuilhuisjes.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is