Constructieve dialoog en creativiteit redt het Sint-Annabos

Door Ben Weyts op 27 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Er is een oplossing gevonden voor het Sint-Annabos, waardoor dit stukje natuur op de Antwerpse Linkeroever dan toch niet moet verdwijnen voor de Oosterweelverbinding. Voor de opslag van de specie die vrijkomt bij de aanleg van de Scheldetunnel is er een alternatieve oplossing gevonden. "We halen alweer een steentje uit de schoen van Oosterweel", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. "Stap voor stap schuifelen we richting de schop in de grond in 2017". 

Het Sint-Annabos - 87 hectare groot en een van dé groene longen van Antwerpen -  werd bedreigd door de aanleg van de nieuwe Scheldetunnel voor de Oosterweelverbinding. In de oorspronkelijke plannen moest het bos plaatsmaken om het slib uit de Schelde te kunnen opslaan. Nu is er echter een alternatief gevonden: het slib zal vervoerd worden naar het Noordelijk Insteekdok, eigendom van het Antwerpse Havenbedrijf. Er is geen meerkost voor de Oosterweelfinanciering.

Actiegroepen en omwonenden protesteerden al lang tegen de oorspronkelijke plannen.  "We zijn niet te beroerd om toe te geven dat de actiegroepen hier een punt hadden", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Weyts. "Dit probleem konden we oplossen zonder vertraging of meerkost voor Oosterweel. We kunnen zorgen voor meer leefbaarheid en een sterker draagvlak voor de Oosterweelverbinding. Het blijft onze ambitie om de schop in 2017 in de grond te steken". 

De oplossing voor het Sint-Annabos kwam uit de bus dankzij de dialoog tussen de intendant, de actiegroepen en de andere betrokkenen.  Meer dan 52 hectare bos blijft nu gevrijwaard. 20 hectare aan de Scheldeoever verandert in slikken- en schorrengebied en overstromingsbos zodat overstromingen beter opgevangen kunnen worden en de achterliggende natuur beter beschermd wordt. Het Sint-Annabos wordt bovendien verbonden met het nabije natuurgebied Blokkersdijk via een bosverbinding.

Bekijk het verslag van ATV hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is