Koningin Elisabethzaaltje wordt paradepaardje Vlaams Congrestoerisme

Door Ben Weyts op 4 november 2015, over deze onderwerpen: Toerisme
congrestoerisme

Vlaanderen wil meer internationale congressen aantrekken en zet de Zoo van Antwerpen in als paradepaardje. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, de Stad Antwerpen en de KMDA investeren 90 miljoen euro in de renovatie van de vroegere Koningin Elisabethzaal, vlak naast de Zoo.  Zo verrijst een gloednieuw congrescentrum waar zakenmensen uit de hele wereld kunnen komen vergaderen in een unieke omgeving. "Die congresgangers zijn gulle sponsors van de lokale economie", zegt minister Weyts. 

Vlaanderen ligt in het hart van Europa, is de thuis van vele internationale instellingen en bedrijven en is vlot bereikbaar vanuit het buitenland. Toch wijken grote internationale congressen nog veel te vaak uit naar buitenlandse steden zoals Den Haag en Rotterdam. “Een gemiste kans voor Vlaanderen”, vindt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Congresgangers geven een pak meer geld uit dan andere toeristen.”

Vlaanderen heeft weinig grote congreslocaties in die aanbieding, maar daar brengt het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp (FMCCA) verandering in. Zo zal de Koningin Elisabethzaal heten na de grote renovatie. Het wordt een indrukwekkende locatie met een oppervlakte van 25.000m²: met een plenaire congreszaal, break-outrooms en catering. Hoewel het centrum pas over een jaar klaar is, worden er nu al volop congressen gepland. 

Vlaanderen wil zich in de komende jaren sterker profileren als volwaardige congresbestemming. Er is nog veel marge voor groei. “We moeten onze troeven verzilveren”, zegt Weyts. “Vlaanderen kan scoren met congresfaciliteiten op unieke, Vlaamse erfgoedlocaties. Vergaderen kan je overal, maar alleen bij ons is het decor zo mooi.” De congreszalen in het FMCCA zullen bijvoorbeeld verbonden worden met de historische zalen van de Zoo van Antwerpen. “Tussen het vergaderen door even een kijkje gaan nemen bij de giraffen of het rifaquarium: in Vlaanderen kan het binnenkort.” 

Bekijk de reportage van VTM Nieuws hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is