Brusselse borrelnootjes

Door Ben Weyts op 20 maart 2013, over deze onderwerpen: Hervorming Brussel, Zesde staatshervorming

Vandaag stelden de acht deelnemende partijen de langverwachte hervormingen in het Brusselse Gewest voor. Wij gingen uit van een hervorming die een appetijtelijk voorgerecht, hoofdschotel en dessert bevat. Maar nu blijkt dat het bij Brusselse borrelnootjes blijft. 

De initiatieven op het vlak van stedenbouw, mobiliteit en huisvesting zijn ontegensprekelijk stapjes vooruit, maar het zijn muizenstapjes. Maar waar zijn de evidente hervormingen die alle Vlaamse partijen voorstaan? Waar is de fusie van Brusselse gemeenten, de vermindering van het aantal Brusselse politici, de eengemaakte politiezone, de toepassing van de taalwetgeving na meer dan 50 jaar?

Uiteindelijk mogen de Vlamingen een flinke zak geld op tafel leggen, maar krijgen we in Brussel geen enkele ingrijpende verbetering. Integendeel. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgt bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap op vlak van toerisme, sportinfrastructuur en beroepsopleiding. Het is dan ook uitermate cynisch dat net die partijen die anderen verwijten Brussel los te laten, de band tussen Brussel en Vlaanderen verzwakken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is