Binnenkort betalen voor politie bij culturele en sportmanifestaties

Door Ben Weyts op 7 februari 2013, over deze onderwerpen: Belastingen, Politie

Politiekosten van sportieve en culturele evenementen kunnen verhaald worden op de culturele en sportsector. Dit voorstel werd bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Milquet. De N-VA verzet zich.

Ben Weyts wijst op mogelijke concurrentievervalsing: er is reeds een verschil tussen clubs die een eigen stadion moeten financieren en de clubs met een stedelijk stadion, nu krijg je een bijkomend verschil tussen degenen die politiekosten moeten betalen en zij waar de politie kosteloos optreedt. De keuze over de doorrekening van de kosten is immers aan de politiezone zelf.

Waar trek je de lijn? "Als je de organisatoren van voetbalwedstrijden laat opdraaien voor de politiefactuur, geldt dat dan ook voor andere sport- en cultuurevenementen?" vroeg Weyts. De minister bevestigde dat het de bedoeling is om politiezones voortaan vrij te laten om de factuur voor de ordehandhaving door te schuiven naar de organisatoren van welk evenement dan ook.

"Heimelijk voert de regering Di Rupo dus opnieuw een belastingverhoging door. De overheid betaalt niet langer de politie waar die nodig is. Waarom betalen we dan nog belastingen?" zegt Weyts. Ofwel gaan de inkomstprijzen van evenementen de hoogte in ofwel verhuizen ze naar een politiezone waar de factuur niet wordt doorgeschoven naar de organisatoren. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is