'Bibberpremie voor chauffeurs van De Lijn is echt een fout signaal'

Door Ben Weyts op 27 november 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
DeLijn

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil dat De Lijn terugkomt op de beslissing om chauffeurs een dagelijks 'bibbergeld' uit te keren als ze bij dreigingsniveau 4 toch naar Brussel willen rijden. "Een fout signaal", vindt Weyts. "Ouders sturen hun kinderen met de bus naar school, maar we zouden aan de chauffeurs wel een gevarenpremie geven? Ik ben hier hier principieel niet mee eens". 

Vlaams-Brabantse De Lijn-chauffeurs die tijdens het verhoogde dreigingsniveau toch naar Brussel durven rijden, krijgen een bonus van 50 euro per dag. Dat is de vervoersmaatschappij overeengekomen met de vakbonden, nadat verschillende chauffeurs hadden geweigerd om de rit naar de hoofdstad te maken. 

Ben Weyts, de voogdijminister van De Lijn, wil dat de vervoersmaatschappij terugkomt op de beslissing. "Dit nieuws smaakt erg bitter, net nu in Pittem een chauffeur van De Lijn letterlijk haar leven heeft gegeven om haar reizigers in veiligheid te brengen. Een bewijs dat er overal gevaar kán dreigen". 

Weyts nam meteen contact op met De Lijn, die een vrij grote mate van autonomie geniet. De minister vroeg tekst en uitleg. Na dit eerste overleg vroeg hij De Lijn om de beslissing ongedaan te maken.

Bekijk de eerste reactie van Ben Weyts bij VRT Journaal hier.

Bekijk de stellingname van Ben Weyts na overleg met De Lijn hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is