Bellot blokkeert de afschaffing van de 'wachttijd van 3 jaar'

Door Ben Weyts op 12 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot blokkeert de afschaffing van de hemeltergende ‘wachttijd van 3 jaar’ voor kandidaat-chauffeurs die hun voorlopig rijbewijs lieten vervallen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts snapt de houding van zijn federale evenknie niet. “Ik wil deze absurditeit afschaffen, maar het blokkeringsfederalisme van Bellot staat in de weg”.

Een voorlopig rijbewijs vervalt na maximaal 3 jaar. Wie dan nog geen praktijkexamen afgelegd heeft, krijgt tot op vandaag een wachttijd van 3 jaar opgelegd. Die absurde regel is weinig bekend. Heel wat jonge mensen behalen een voorlopig rijbewijs als scholier, trekken vervolgens nietsvermoedend naar de hogeschool en krijgen dan na 3 jaar tot hun verbazing te horen dat ze een wachttijd opgelegd krijgen.

De wachttijd is meer dan een vervelend detail. Het betekent bijvoorbeeld ook dat beginnende chauffeurs minder kansen krijgen om rijervaring op te doen op de openbare weg. Die rijervaring is nochtans cruciaal om je te ontwikkelen tot een vaardige en veilige chauffeur.

Blokkeringsfederalisme

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft alle nodige stappen ondernomen om de wachttijd af te schaffen en heeft de burgers en de lokale besturen op de hoogte gesteld van de afschaffing.  De nieuwe regeling verschijnt eerstdaags in het Belgisch Staatsblad. Maar aan de vooravond van die publicatie blokkeert federaal minister van Mobiliteit François Bellot de afschaffing van het obscure en absurde regeltje.

Niet alleen meldt Bellot dat hij naar de Raad van State trekt om de bevoegdheid van de Vlaamse Regering te betwisten: hij gaat de afschaffing van de wachttijd ook onmogelijk maken op het terrein. De steden en gemeenten hebben immers het (federale) informaticasysteem Mercurius nodig om een nieuw voorlopig rijbewijs uit te kunnen vaardigen. Bellot weigert nu pertinent om Mercurius aan te passen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts begrijpt zijn federale evenknie niet. “Er was altijd een goed contact met zijn voorgangster Jacqueline Galant. Maar bij Bellot botsen we steeds weer op een blokkeringsfederalisme. We zijn het intussen wel gewoon dat minister Bellot de Vlaamse Regering voor de Raad van State sleept omwille van vermeende bevoegdheidsoverschrijdingen. Er lopen op dit moment al 7 verschillende procedures".

"Hier gaat Bellet echter nog een stap verder. Hij weigert de afschaffing mogelijk te maken. Dit is geen burgerlijke ongehoorzaamheid, maar politieke ongehoorzaamheid. Bellot heeft nota bene zelf gezegd dat hij af wil van de wachttijd, maar hij blokkeert wel wie er effectief iets aan doet”.

De gewone burger is de dupe van de blokkering. “Bellot doet niet de Vlaamse Regering, maar wel duizenden jongeren de duvel aan. Zij zitten immers te wachten op een afschaffing van de hemeltergende 3 jaren-regel”, zegt Weyts, die het dossier nu op de tafel van het Overlegcomité gaat leggen. “Ik doe een beroep op het gezond verstand”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is