Begonnen met werken aan groter, veiliger en mooier Zwin

Door Ben Weyts op 24 augustus 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken, Toerisme

De Vlaamse ministers Ben Weyts en Joke Schauvliege hebben de eerste officiële spadesteek gegeven voor de grootscheepse werken in Het Zwin. Dat is het startschot voor een historische uitbreiding van het Zwin, dat dankzij de werken groter, veiliger en waardevoller wordt. Totale kostenplaatje: 12,7 miljoen euro. "We maken werk van kustveiligheid en van een Zwin waar meer ruimte is voor dieren en meer bezoekers", zegt minister Weyts. 

Het bekende natuurreservaatreservaat het Zwin wordt  uitgebreid én uitgediept. Dat was broodnodig. Al jarenlang verzandt het Zwin. Daardoor stroomt er steeds minder zeewater in het natuurgebied en dat is slecht voor de lokale fauna en flora. De voorbereidende werken zijn al even aan de gang, sinds augustus wordt er ook volop gewerkt in de Zwinvlakte zelf. Het Zwin krijgt straks ook een nieuwe wandel- en fietsdijk van 4 kilometer. Die dijk zou ook het hoofd moeten bieden aan een 'duizendjarige storm.'

Het Zwin zal na de werken uitgebreid zijn met maar liefst 120 hectare. Zo wordt de duurzame toekomst van het Zwin gegarandeerd. Minister Weyts prijst vooral de nieuwe dijk die nu gebouwd wordt: “Zowel op het vlak van veiligheid als toerisme wordt de nieuwe dijk een troef. De vorige dijk dateerde al uit 1871 en was niet meer bestand tegen zo'n superstorm, terwijl fietsers en wandelaars van een prachtig uitzicht zullen kunnen genieten vanop de nieuwe dijk. Het Zwin wordt niet alleen veiliger, maar ook groter en waardevoller.”

Verder wordt ook de Willem-Leopoldpolder in Nederland toegevoegd aan het Zwin. Daar werden intussen alle afsluitingen en bosjes weggehaald en de toekomstige Zwingeul en bijhorende broedeiland vormgegeven. Het grensoverschrijdende project kwam er na samenwerking tussen de Vlaamse overheid, de provincie Zeeland, het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en het Agentschap voor Natuur en bos en kost 12 miljoen euro. De werkenzouden moeten zijn afgerond in 2019.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is