App voor schippers maakt binnenvaart nog moderner en efficiënter

Door Ben Weyts op 15 mei 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Schippers en binnenvaartondernemers krijgen dankzij ‘VisuRIS’ voortaan vlot toegang tot een schat aan informatie over (de situatie op) de waterwegen. “Uiterst gebruiksvriendelijk”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Je krijgt in je stuurhut alle actuele informatie binnen. Dit is een revolutie voor de binnenvaart, die nu nog efficiënter wordt”.

De River Information Services (RIS), of binnenvaartinformatiediensten, verzamelen een massa gegevens over (de actuele situatie) op onze waterwegen. De RIS-diensten baseren zich onder meer op elektronische navigatiekaarten, scheepvaartberichten en digitale systemen die informatie uitwisselen tussen schepen en verladers. Tot nu was de RIS-informatie echter niet goed ontsloten.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en De Vlaamse Waterweg nv hebben nu VisuRIS gelanceerd: een nieuwe website en (vanaf deze zomer) mobiele app, die de RIS-informatie vlot toegankelijk maken. Binnenvaartondernemers, schippers en logistieke spelers krijgen zo heel gebruiksvriendelijk toegang tot diensten waarmee ze hun route en hun hele vaarproces kunnen moderniseren en optimaliseren.

“We zijn met VisuRIS een absolute voorloper in Europa”, zegt minister Weyts. “Vlaanderen heeft een heel uitgebreid binnenvaartnetwerk met meer dan 1.000 kilometer bevaarbare rivieren en kanalen. Onze filevrije waterwegen zijn nu al een ijzersterk alternatief voor de overvolle autowegen. VisuRIS maakt ons netwerk nog hedendaagser, efficiënter en dus verleidelijker voor ondernemers”.

“VisuRIS is hét instrument voor de binnenvaart in de 21ste eeuw”, zegt ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder De Vlaamse Waterweg nv. “De software berekent je vaarroute en houdt daarbij rekening met waterstanden, getijden, bedieningstijden en calamiteiten. Het actuele verkeersbeeld in VisuRIS helpt om het scheepvaartverkeer veel vlotter en veiliger te laten verlopen”.

VisuRIS is handig voor schippers, maar het systeem is ook goed nieuws voor verladers. Als binnenvaartondernemers daarvoor de toelating geven, dan kan een verlader een schip volgen, automatische meldingen ontvangen en zo de binnenvaartplanning verder optimaliseren.

Vlaanderen heeft de gezonde ambitie om het aandeel van de binnenvaart in het totale goederenvervoer tegen 2030 op 20% te brengen. VisuRIS maakt de diensten en prestaties van de binnenvaart aantrekkelijker, bereikbaarder en efficiënter dan ooit tevoren. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is