Antwerps model voor Brussel

Door Ben Weyts op 15 mei 2013, over deze onderwerpen: Hervorming Brussel

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts is verbaasd over de uitlatingen van CD&V-voorzitter Wouter Beke over de inkomstenverschillen tussen Antwerpen en Brussel: “Als Beke meent dat Antwerpen veel beter af is dan Brussel, laat ons dan gewoon het Antwerps model op Brussel toepassen.” 

Voor Antwerpen neemt Beke naar verluidt de middelen van het gemeenten- en stedenfonds, terwijl de middelen die de Brusselse gemeenten van Hoofdstedelijk Gewest, niet meegeteld worden. Voorts laat hij buiten beschouwing dat er veel Vlaams geld naar het Brussels gewest vloeit, maar geen Brusselse euro naar het Vlaams Gewest. "Hollandse rekenkunde tot daar aan toe. Maar meneer Beke heeft de PS-rekenkunde overgenomen", stelt Weyts. 

Om geen welles-nietes-discussie te organiseren, stelt de N-VA-ondervoorzitter voor om dan maar het Antwerps model toe te passen op Brussel. “We zijn het volmondig eens met een Brussel dat voortaan 1 burgemeester telt in plaats van 19, 1 politiezone in plaats van 6 en 1 sociale huisvestingsmaatschappij in plaats van 35. De Brusselaars zullen daardoor niet alleen rijker worden, maar ook beter bestuurd”, besluit Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is