Allereerste Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn uit de startblokken

Door Ben Weyts op 17 januari 2016, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaanderen wil aansluiten bij de koplopers inzake Dierenwelzijnsbeleid. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bundelt daarom alle partners in de eerste Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn, die het beleid kan voeden met concrete adviezen. Voor het eerst maken ook vertegenwoordigers van de asielen en de distributiesector deel uit van de Raad. Weyts: “Ik wou geen praatbarak. We gaan voor Raad én daad.”

Dierenwelzijn wordt eindelijk serieus genomen als een volwaardige bevoegdheid, en daar hoort ook een adviesorgaan met alle relevante partners bij. In de Raad zitten vertegenwoordigers uit alle belangengroepen: professionelen, dierenartsen, consumenten en dierenbeschermers. Vijf geleerde deskundigen -waaronder voorzitter Dirk Lips en ondervoorzitter Nadine Buys- tillen de Raad op tot een wetenschappelijk niveau.

Voor het eerst zijn de dierenasielen echt vertegenwoordigd binnen de adviesraad, met een vertegenwoordiger uit elk van de vijf Vlaamse provincies. “De asielen doen belangrijk en broodnodig veldwerk”, zegt Weyts. “Ik wou hen absoluut aan boord.” Ook de distributiesector, vertegenwoordigd door handelsfederatie Comeos, maakt een intrede in de Raad. Volgens Weyts heeft die sector bewezen een belangrijke rol te kunnen spelen. “Denk maar aan supermarktketens die geen kooi-eieren meer verkopen, of geen vlees meer willen van chirurgisch gecastreerde varkens.”

De Raad voor Dierenwelzijn werd zeer evenwichtig samengesteld. “Een evenwichtige samenstelling is de beste garantie voor evenwichtige adviezen”, zegt Weyts. “De Raad is een mooie afspiegeling van de samenleving” Er werd ook gewaakt over een goeie regionale spreiding. “De Vlaamse Raad wordt een absolute referentie in het debat rond Dierenwelzijn”, besluit Weyts. “Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is