Allereerste testrit voor een trambus op een Vlaams tracé

Door Ben Weyts op 22 augustus 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zet concrete stappen om de trambus naar Vlaanderen te halen. De Lijn Vlaams-Brabant heeft nu voor het eerst een trambus getest op een echt tracé.  Zo kan de uitrol van de trambus grondig en concreet voorbereid worden. “Dankzij de trambus moeten we niet wachten op de komst van tramsporen en kunnen we pendelaars sneller een vlot en comfortabel alternatief aanbieden voor de file”, zegt Weyts. 

De trambus werd uitgetest op het tracé van de toekomstige Ringtram van het Brabantnet. Dit tracé loopt van de Heizel via Koningslo en het centrum van Vilvoorde naar Machelen-Diegem over de Woluwelaan om aan te komen in Brussels Airport. Dankzij de test kan nagegaan worden welke aanpassingen aan de weginfrastructuur er nog nodig zijn om een trambus vlot en veilig te laten rijden. De testrit verliep succesvol en bevestigde dat de introductie van de trambus wel degelijk mogelijk is.

‘Het aanleggen van tramsporen kost veel tijd en geld’, weet minister Ben Weyts. ‘De trambus laat toe om veel sneller een alternatief aan te bieden voor de auto en de file. Zo zorgen we op korte termijn voor een ruimer aanbod van vlot en comfortabel openbaar vervoer. De trambus is dan het ideale opstapje voor een echte tram’.

Op basis van de testrit kan een gespecialiseerd studiebureau nu een inventaris opmaken van alle mogelijke aanpassingen die nog nodig zijn. ‘We willen alles goed en grondig voorbereiden, zodat we onze reizigers optimale en betrouwbare dienstverlening aan kunnen bieden met de trambus. Zo kan een eigen bedding op sommige plaatsen een goede doorstroming verzekeren’, zegt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vaams-Brabant

Weyts wil dat de trambus voor het grote publiek gelanceerd in 2019: precies op het moment dat de ambitieuze werken aan de Ring rond Brussel van start gaan. Zo kunnen mensen voor lokale verplaatsingen rekenen op een betrouwbaar en comfortabel alternatief van het openbaar vervoer. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is