73.000 euro voor taalprikkels in de Vlaamse Rand

Door Ben Weyts op 19 december 2016, over deze onderwerpen: Vlaamse Rand

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts investeert € 73.000 in 5 initiatieven die het Nederlandstalige karakter van de Rand versterken. Met die impuls wil Weyts een extra dynamiek creëren in de 19 randgemeenten rond Brussel.  Ben Weyts: “Het Nederlands is de verbindende voertaal van de Rand. Met een breed aanbod van taalprojecten kunnen we nieuwkomers in een warm bad trekken”.

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts maakt di jaar € 200.000 vrij voor initiatieven die het Vlaamse en groene karakter van de Rand ondersteunen. In juli verdeelde Weyts al ruim € 120.000  over 10 initiatieven. Nu komt daar nog eens € 73.000 bij voor 5 projecten verspreid over de Rand. Het gaat dit keer om initiatieven die het Nederlands versterken als de verbindende voertaal in de Rand.

Concreet gaat het bijvoorbeeld om de uitbouw van een taalknooppuntennetwerk Nederlands in de bibliotheken van de Zuidwest Rand (Beersel, Dilbeek, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw). In Dilbeek komt er een scholenproject dat anderstalige ouders Nederlands bijbrengt, ‘samen lezen’-projecten bevordert en spelenderwijs Nederlands oefenen aanmoedigt. In Overijse wordt tijdens de krokusvakantie een vrijetijdsfestival georganiseerd voor kinderen tussen 3 en 14, zodat anderstalige kinderen in de vakantie op een leuke manier Nederlands kunnen blijven oefenen. RINGtv gaat het onthaalbeleid versterken door het welkomstpakket voor nieuwkomers uit te breiden met een reportage die de Vlaamse cultuur voorstelt. Vzw OnOffstage gaat muzikale workshops organiseren die heel laagdrempelig zijn voor anderstalige kinderen.

“Ik investeer in innovatieve initiatieven die de positie van het Nederlands versterken”, zegt Weyts. “Het gaat om laagdrempelige initiatieven die openstaan voor de brede groep van anderstalige nieuwkomers in de Rand. We zetten ook in op kinderen, want jong geleerd is oud gedaan.

 

Bibliotheken Zuidwest Rand Opstart en uitbouw van een taalknooppuntennetwerk Nederlands € 40.000

Gemeente Dilbeek Scholenproject taalbevordering € 15.000

RINGtv Uitbreiding van het welkomstpakket voor nieuwkomers € 13.400

Gemeente Overijse Vrijetijdsfestival tijdens de krokusvakantie (3 tot 14 jaar) € 2.400

vzw OnOffStage Workshops muzikale taalstimulering € 2.240

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is