70 km/u wordt de norm op de gewestwegen

Door Ben Weyts op 17 juli 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Verandering
70 km/u wordt de norm op de gewestwegen

Vanaf 1 januari 2017 wordt 70 km/u de norm buiten de bebouwde kom in Vlaanderen. “Een goede zaak voor de verkeersveiligheid in Vlaanderen”, stelt Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts.

Vorig jaar steeg het aantal verkeersdoden voor het eerst in jaren. In 2014 vielen er 400 slachtoffers te betreuren, waarvan een groot aantal op gewestwegen. Studies van het BIVV tonen dan ook aan dat hoewel de Vlaming zich binnen de bebouwde kom relatief goed aan de snelheid houdt, we buiten de bebouwde kom te vaak het gaspedaal te hard induwen. Door de basissnelheid op de gewestwegen terug te brengen van 90 naar 70 km/u hoopt minister Weyts het aantal verkeersslachtoffers sterk terug te dringen.

De nieuwe norm slaat bovendien twee vliegen in één klap, want ook de overvloed aan verkeersborden wordt ingeperkt. Omdat op het grootste deel van de gewestwegen een maximumsnelheid van 70 km/u gold, moest de vroegere snelheidsnorm van 90 km/u na elke wegkruising opnieuw worden aangegeven. Meer dan 16.000 van die borden kunnen nu verdwijnen: een besparing voor Vlaanderen van minstens 3,2 miljoen euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is