6,5 miljoen euro zet het Lam Gods in de verf

Door Ben Weyts op 12 oktober 2016, over deze onderwerpen: Toerisme

Het gerestaureerde Lam Gods zal vanaf het Van Eyck-jaar 2020 te bewonderen zijn in een gloednieuw bezoekerscentrum. In datzelfde jaar pakt het Museum voor Schone Kunsten in Gent uit met de grootste en meest ambitieuze Van Eyck-tentoonstelling ooit. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert € 6,5 miljoen in het bezoekerscentrum en de tentoonstelling. “We spelen onze wereldberoemde Vlaamse Meesters sterker uit om meer toeristen te lokken", zegt Weyts. 

Het Lam Gods - het meesterwerk van Jan en Hubert Van Eyck uit de  15de eeuw – is wereldberoemd als schoolvoorbeeld van het baanbrekend vakmanschap van de Vlaamse Meesters. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert sterk in het merk ‘Vlaamse Meesters’, dat toeristisch een enorm potentieel heeft. “De Vlaamse Meesters hebben bewonderaars in de hele wereld”, weet Weyts. “Ik wil al die fans verleiden tot een bezoekje aan de bakermat van al dat meesterschap: Vlaanderen”.

Weyts investeert nu via Toerisme Vlaanderen  € 6,5 miljoen in het Lam Gods en de gebroeders Van Eyck. Ruim  € 4,3 miljoen euro is bestemd voor een gloednieuw bezoekerscentrum in het hart van de Sint-Baafskathedraal. Bezoekers zullen een meeslepende tocht kunnen maken doorheen de bovenkerk, de crypte, het koor, de kranskapellen, de toren, de tuin van het Bisschopshuis en als apotheose de Vyd-kapel, waar het gerestaureerde Lam Gods zijn oorspronkelijke plaats terugkrijgt.

Weyts maakt ook ruim  € 2,1 miljoen vrij voor een unieke Van Eyck-tentoonstelling. In het Van Eyck-jaar 2020 pakt het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent uit met de meest complete Van Eyck-tentoonstelling ooit. Er wordt een unieke collectie bijeen gebracht met topwerken van Van Eyck en tijdgenoten. Met tal van historische elementen en een gericht gebruik van ICT wordt de bezoeker ondergedompeld in de leefwereld van de Vlaamse Meesters.

De hefboominvesteringen van Weyts zullen heel wat extra toeristen naar Vlaanderen halen. Het MSK wil op 3 maand tijd minstens 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar de Van Eyck-tentoonstelling lokken. Het hedendaagse bezoekerscentrum moet het aantal bezoekers op termijn verdubbelen tot 400.000 per jaar. De Gentse binnenstad zal er de vruchten van plukken. “De investeringen verdienen zichzelf terug via de toeristische uitgaven van alle extra Van Eyck-fans”, stelt Weyts. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is