53 miljoen euro investeren voor nieuwe stelplaats Hasselt

Door Ben Weyts op 12 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
DeLijn

De Lijn krijgt tegen 2017 een nieuwe en duurzame stelplaats voor bussen in Hasselt. Die komt op het kruispunt van de Oude Spoorbaan en de Crutzenstraat, net buiten de Hasseltse grote ring. De totaalprijs van het project bedraagt 53 miljoen euro. "We investeren waar de vraag naar het openbaar vervoer het grootste is", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. 

"Limburg telde in 2014 zo'n 48 miljoen busreizigers", zegt Weyts. "De provincie is een van de betere leerlingen in Vlaanderen. Daarom is deze investering op zijn plaats. De huidige stelplaats in de Grote Breemstraat overleefde al twee eeuwen. Het was het tijd voor een nieuw verhaal". Dankzij de nieuwe stelplaats kan het Hasseltse bestand van 193 chauffeurs en 69 technici groeien naar respectievelijk 231 en 90. Op termijn kunnen er 40 bussen bijkomen, bovenop de 130 bussen die Hasselt en omstreken vandaag al bedienen. 

De oppervlakte van het terrein bedraagt 6,5 hectare. Het onderhoudscentrum, werkhuis en magazijn staan in één blok gegroepeerd. Een tweede volume herbergt de kantoren en de rijschool. Daartussen is er de tankstraat. De wasstraat zit in een afzonderlijk gebouw. Alle gebouwen samen beslaan 11.000 vierkante meter. Van het complete terrein gebruikt de busstelplaats 4,7 hectare. De rest is voor de latere tramstelplaats. Het gebouw wordt uitsluitend gebouwd met materialen die ecolabels dragen. Er worden geluidsschermen geplaatst om de geluidsoverlast voor de buurt te voorkomen. 

Bekijk het verslag van TV Limburg hier

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is