5 miljoen voor 'De Librije van de Hertogen van Bourgondië'

Door Ben Weyts op 9 oktober 2016, over deze onderwerpen: Toerisme

Met ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’ komt er een gloednieuwe galerij in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. De handschriftencollectie van de Bibliotheek wordt uitgespeeld in een multimediale galerij die 1 van de 10 topbezienswaardigheden in Brussel moet worden, met elk jaar 100.000 betalende bezoekers. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert fors in dit nieuw uithangbord. 

De Koninklijke Bibliotheek van België bezit een unieke collectie met een 300-tal handschriften uit de Bourgondische periode (eind 14de tot eind 15de eeuw). Het gaat om echte pareltjes van de Vlaamse miniatuurkunst. De meesterwerken zijn een unieke link met een rijk verleden dat tot de verbeelding van een breed publiek spreekt. De collectie is op dit ogenblik echter weinig bekend en niet  ontsloten voor een breed museumpubliek.

Er komt nu een moderne en multimediale galerij in het hart van de Koninklijke Bibliotheek op de Kunstberg in Brussel: ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’. In een geheel van 2.000 m² worden bezoekers ondergedompeld in middeleeuwse sferen. De prachtige 16de eeuwse Nassaukapel wordt opgenomen in het parcours, maar er zal ook gebruik gemaakt worden van virtual reality om het verleden tot leven te wekken. 

“Vlaanderen is de bakermat van tijdloos Meesterschap”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Miniaturisten zoals Jan Tavernier of Lieven van Lathem kunnen naast andere Vlaamse Meesters zoals Jan van Eyck of Rogier van der Weyden staan. De Librije wordt een trekpleister voor kunstliefhebbers uit de hele wereld: een fantastisch uithangbord om nog meer mensen te verleiden tot een bezoekje aan Vlaanderen”.

De Koninklijke Bibliotheek wordt met de Librije een nieuwe hotspot in het hart van de stad. De nieuwe galerij krijgt ook een extra ‘Bourgondische’ dimensie door de ontwikkeling van een gezellige brasserie op de 5de verdieping, met magistraal uitzicht op de historische binnenstad. Er komt ook een vernieuwd onthaal en een beglaasd binnenterras dat uitgeeft op de prachtige tuin van de Kunstberg.

De Librije wordt mogelijk dankzij de financiële steun van verschillende partners. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 2,3 miljoen euro. De galerij mikt op 100.000 betalende bezoekers per jaar en moet 1 van de 10 topbezienswaardigheden in Brussel worden. ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’ opent in september 2019 op de Kunstberg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is