4de Gordelfestival met Gordelklassieker en gratis toegang

Door Ben Weyts op 28 juni 2016, over deze onderwerpen: Vlaamse Rand

Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts heeft, samen met onder meer minister van Sport Philippe Muyters, het 4de Gordelfestival voorgestel. Op zondag 4 september staat de 100 km lange fietstocht door de 19 Vlaamse gemeenten rond Brussel, de klassieker van de vroegere Gordels, terug op het programma. Bovendien wordt het Gordelfestival, met optredens van onder meer Clouseau en Laura Tesoro, volledig gratis. Het evenement benadruk het Vlaamse en Groene karakter van de Rand.

De Gordelklassieker is terug van weggeweest. De 100 km lange fietstocht werd de voorbije jaren vervangen door de 140 km lange Groene Gordelroute doorheen de brede Vlaamse rand, maar de meer toegankelijke Gordelklassieker werd toch gemist en wordt op verzoek van velen teruggehaald. Een andere nieuwigheid is dat er met het provinciedomein van Huizingen nog slechts één trefpunt is en er geen activiteiten meer georganiseerd worden in het domein van Sport Vlaanderen (ex-Bloso) in Hofstade.

De drempel wordt dit jaar lager dan ooit. Voor het eerst dient er niet langer een inschrijvingsgeld te worden betaald voor deelname aan dit evenement. Focusgemeente dit jaar is Overijse. Op het programma staan naast de Gordelklassieker vanuit Overijse nog andere fietstochten zoals de Druivenroutes (29 of 50 km) of mountainbikeroutes doorheen het Zoniënwoud (20, 43 of 53 km). Vanuit Huizingen vertrekken 'Proef de streek'-fiets routes (40, 60 of 80 km) langs geuzebrouwerijen van het Pajottenland of wandelingen zoals de Zennewandeling (7, 16 of 25 km), Erfgoedwandeling (1,5 of 2,5 km) en Kapittelbeekwandeling (5 km). Wandelen vanuit Overijse kan met de sportieve Druivenstreekwandeling (23 km), Erfgoedwandeling (2 uur) of GPS-tocht 'Waar is Leonard de Bosuil' (7 km). 

Het Gordelfestival houdt het aanbod breed, maar keert wel terug naar de negentien gemeenten van de Vlaamse Rand. De faciliteitengemeenten krijgen heel wat aandacht. Bewuste keuzes, zegt Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Dit is geen gewone sportieve happening. Dit is ook een evenement met positieve aandacht voor het Vlaamse karakter. Door het gratis te maken willen we ook de drempel verlagen en dat vind ik een positieve boodschap”, aldus Weyts.

Bekijk het verslag van Ring-TV hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is