33% meer budget voor Mobiliteit in deze regeerperiode

Door Ben Weyts op 19 december 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaanderen investeert deze regeerperiode (2014-2019) 33% méér in vlotter en veiliger verkeer. Vlaams minister Ben Weyts voorziet in het Geïntegreerd Investeringsplan (GIP) in 2019 ruim € 2 miljard voor de entiteiten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken – een absoluut recordbedrag. Het totaal voor de regeerperiode klokt zo af op € 9,7 miljard – tegenover € 7,3 miljard in de vorige regeerperiode (2009-2014). En dan moeten de grote uitgaven voor Oosterweel (€ 3,5 miljard) en de Werken aan de Ring rond Brussel (€ 3 miljard) nog komen. 

“Deze Vlaamse Regering heeft de rekeningen op orde gezet en vaak de broeksriem aangehaald, maar de investeringen in onze Mobiliteit zijn fors opgeschroefd”, zegt Weyts. “Deze cijfers tonen zwart op wit: tegenover recordfiles plaatsen we recordinvesteringen”.

Deze Vlaamse Regering heeft de investeringsbudgetten voor álle vormen van vervoer fors opgeschroefd. Dat blijkt nog maar eens uit de nieuwe versie van het Geïntegreerd Investeringsplan (GIP). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts voorziet in het GIP in 2019 een absoluut recordbedrag van ruim € 2 miljard voor de entiteiten van het beleidsdomein MOW.

Bekeken over de volledige regeerperiode 2014-2019 klokken de entiteiten van het beleidsdomein MOW zo af op € 9,7 miljard – 33% méér dan in de vorige regeerperiode (2009-2014), toen het ging om € 7,3 miljard. De onderhoudsbudgetten zijn gestegen met +19%, maar de globale toename van het budget is vooral te danken aan de investeringsbudgetten, die liefst +40% hoger liggen dan in de vorige regeerperiode.

“Er bestaan geen wonderoplossingen om de files weg te toveren, maar investeren is wel de enige manier om opnieuw perspectief te creëren”, zegt Weyts.  “Wij investeren dan ook als nooit tevoren”.

De budgetten stijgen in deze regeerperiode bij álle entiteiten van het beleidsdomein MOW én in álle Vlaamse provincies. Er zijn wel duidelijke accenten merkbaar. Zo zijn de budgetten voor de waterwegen (+21%) en het openbaar vervoer (+40%) sterker gestegen dan de budgetten van de wegbeheerder (+11%).

De investeringen zijn ook opvallend sterker gestegen in de provincies van de Vlaamse Ruit: in Antwerpen (+29%), Vlaams-Brabant (+42%) en Oost-Vlaanderen (+55%) stijgen de budgetten nog meer dan in Limburg (+13%) en West-Vlaanderen (+21%).

Er wordt dus het meest geïnvesteerd in de grootste knelpunten van onze mobiliteit. Zo heeft Weyts met De Werkvennootschap (312 miljoen in deze regeerperiode) een nieuw investeringsvehikel in het leven geroepen om de mobiliteit rond Brussel vlot te trekken en exploderen deze regeerperiode ook de budgetten van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM, die de Oosterweelwerken coördineert) met maar liefst +386%. De grootste investeringen rond Antwerpen en Brussel moeten dan nog komen in de volgende jaren. 

Geïntegreerd Investeringsplan

Weyts voorziet in het GIP nog € 2,086 miljard voor het laatste jaar van de regeerperiode – een absoluut recordbedrag.

Het is nog maar de tweede keer dat álle investeringen van de verschillende entiteiten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken samengevoegd zijn in één geïntegreerd investeringsplan. Voor 2017 werkten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de waterwegbeheerders, De Lijn, het Departement MOW en entiteiten zoals de BAM allemaal naast elkaar en stelden ze elk een eigen investeringsplan op.

Het gebeurde dan weleens dat de wegbeheerder de weg openbrak en dat de waterwegbeheerder een jaar na de voltooiing van die wegenwerken begon aan een brug. Dankzij het Geïntegreerd Investeringsplan worden de investeringen beter opgevolgd en op elkaar afgestemd, zodat de hinder maximaal beperkt wordt.

Het GIP biedt trouwens ook al een doorkijk naar 2020 en 2021, wat de planning ten goede komt.

Enkele blikvangers in het GIP zijn de versteviging van het viaduct van Vilvoorde in het kader van de heraanleg van de Ring rond Brussel (68 miljoen euro), de werken voor de Ringtrambus tussen de Heizel en de luchthaven in Zaventem (30 miljoen euro), de renovatie van de Antwerpse Scheldekaaien (12 miljoen euro), de vervanging van de Meulestedebrug in Gent (11 miljoen euro), de verbreding van de E313 tussen Tessenderlo en Beringen (10 miljoen euro) en de renovatie van de Vandammesluis in de Haven van Zeebrugge (19,5 miljoen euro).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is