3.2 miljoen euro voor 11e Pendelfondsoproep

Door Ben Weyts op 29 december 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt 3.2 miljoen euro uit voor bedrijven die investeren in duurzaam woon-werkverkeer. Met die steun kunnen bedrijven, organisaties en overheden in filegevoelige gebieden mobiliteitsoplossingen op maat uitwerken en werknemers stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets, carpooling, openbaar vervoer, randparking… “We investeren in argumenten die chauffeurs bekeren tot een van de alternatieven voor de auto, zoals de fiets of het openbaar vervoer”, zegt Weyts.

Het Pendelfonds ondersteunt werkgevers en overheden in filegevoelige gebieden die initiatieven aanbieden voor een duurzaam woon-werkverkeer. Vlaams minister van Mobiliteit Weyts voorziet deze 11e oproep 3.2 miljoen euro voor het Pendelfonds – en dus voor gerichte mobiliteitsoplossingen op maat van werknemers. “We investeren meer dan ooit in alternatieven voor de auto”, zegt Weyts. “Ik wil de Vlamingen verleiden om ook in het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets, speed pedelec of bus.”

Met het geld uit de Pendelfonds kunnen bedrijven en organisaties investeren in een uitgebreid fietsaanbod, treinabonnementen, sensibiliseringsactiviteiten, of in de aanleg van bijvoorbeeld een carpoolparking op het bedrijventerrein. Ook bedrijven buiten de filegevoelige gebieden kunnen deze keer aanspraak maken op ondersteuning.

Dankzij de vorige oproepen konden bedrijven hun werknemers bijvoorbeeld plooifietsen aanbieden om gemakkelijk te afstand tot het treinstation te overbruggen en zo vlotte combimobiliteit mogelijk te maken. Andere organisaties bouwden dan weer een overdekte fietsenstalling of vormden enkele managementparkings om tot carpoolparkings.

“Elke organisatie heeft uiteraard haar eigen aanpak, maar ze zetten zich allen in om hetzelfde te bereiken: het woon-werkverkeer duurzamer maken”, stelt Weyts. “Door alternatieven slim te combineren, bereik je in veel gevallen nu al sneller je werk.”

Bedrijven en organisaties kunnen dus een project indienen dat het woon-werkverkeer verduurzaamt. Hiervoor moeten zij voor 29 januari 2018 een dossiernummer aanvragen op www.pendelfonds.be. Nadien hebben ze tot 16 april 2018 tijd om de subsidievraag- en dossier te vervolledigen. De subsidie voor een project bedraagt maximaal 200.000 euro. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is