30 miljoen euro voor maritiem onderzoekscentrum in Oostende

Door Ben Weyts op 30 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaanderen investeert 30,7 miljoen euro in een maritiem onderzoekscentrum. Op de terreinen van Plassendale 1 (Oostende) komt een innovatief 2-in-1-complex met een sleeptank én een golfbassin. “We zijn wereldtop in watertechniek en waterbouwkunde”, weet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Een vooruitstrevend expertisecentrum maakt onze scheepvaart en havens slimmer en sterker”.

De Vlaamse havens zijn krachtige groeimotoren van onze welvaart. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil ervoor zorgen dat de havens ook in de toekomst kunnen groeien en bloeien. Het nieuwe maritieme onderzoekscentrum moet de Vlaamse maritieme expertise bundelen en versterken en de werking van onze havens en onze scheepsvaart ondersteunen.

Vlaanderen investeert nu in een 2-in-1-complex met een grote sleeptank én een kust- en oceaanbassin.

De enige sleeptank in Vlaanderen – die in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout - is overbevraagd en stilaan te klein voor de steeds grotere schepen. De nieuwe sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed. De tank kan gevuld worden tot 1 meter waterdiepte. Scheepsmodellen tot wel 8 meter lang kunnen door de tank gesleept worden. Zo kan het manoeuvreergedrag van echte schepen getest worden.

Het onderzoekscentrum zal ook een kust- en oceaanbassin huisvesten. Zo een bassin is eigenlijk een grote bak met water waar gecontroleerd golven, stroming en wind gegenereerd worden. Zo kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden. Het bassin wordt 30 meter lang, 30 meter breed en 1,5 meter diep.

Voor een kust- en oceaanbassin bestaan bij de KU Leuven, de UGent en het Waterbouwkundig Laboratorium al geruime tijd plannen. Door de twee projecten nu te combineren in één groot, nieuw complex ontstaat een sterke win-win. Weyts: “We besparen op bouwkosten en brengen alle wetenschappelijke expertise samen onder één dak”.

Het maritiem onderzoekscentrum komt op de terreinen van Plassendale 1 in Oostende. Het prijskaartje wordt geraamd op 30,7 miljoen euro, waarvan 21 miljoen euro voor de gebouwen zelf. Met de investering bewijst Vlaanderen opnieuw dat het volop de kaart trekt van de vooruitstrevende kenniseconomie. Goed nieuws voor de scheepvaart en heel wat private bedrijven, zoals de Vlaamse baggeraars.

Weyts zet vaart achter het project. De bouw van het maritiem onderzoekscentrum wordt nu aanbesteed en wordt nog dit jaar gegund. De schop gaat in het voorjaar van 2017 in de grond. De werken duren drie jaar. “We hebben tophavens in Vlaanderen en die verdienen topwetenschappelijk onderzoek”, besluit Weyts. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is