1,6 miljoen euro om pendelaar meer uit de auto te krijgen

Door Ben Weyts op 7 juli 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
pendelfonds

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt 1,6 miljoen euro vrij voor een nieuwe oproep van het Pendelfonds. Bedrijven en overheden kunnen nu projecten indienen om het woon-werkverkeer van hun werknemers duurzamer te maken. “Werkgevers zijn belangrijke bondgenoten in de strijd tegen de files”, vindt Weyts. 

Het gaat om de 9de oproep van het zogenaamde Pendelfonds. Het fonds geeft werkgevers die investeren in duurzamere mobiliteit voor hun werknemers een duwtje in de rug. Bedoeling is om het woon-werkverkeer te moderniseren en zo de files te verzachten. Minister Weyts voorziet voor deze oproep een bedrag van 1.600.000 euro.

Weyts legde wel enkele nieuwe klemtonen. Om de versnippering van de beschikbare middelen tegen te gaan, worden samenwerkingsverbanden tussen verschillende bedrijven nu aangemoedigd. Er komt ook meer ruimte voor innovatieve oplossingen, mogelijk gemaakt door nieuwe technologieën. Met moderne en gebruiksvriendelijke software kunnen werknemers vandaag hun verplaatsing efficiënt plannen, en fietsen of auto’s makkelijker met elkaar delen. Maatregelen die het spitsverkeer verlichten, telewerk aanmoedigen of samen rijden faciliteren, hebben een streepje voor.

Ook de werking van het Pendelfonds wordt aangescherpt. De beoordelingscriteria worden strenger en de evaluatie van de ingediende voorstellen wordt transparanter. Zo worden alleen de allerbeste projecten, met voldoende kwaliteit, financieel gesteund. “Toch is een nog grondigere herziening van het Pendelfonds aan de orde", zegt Weyts. "In september bespreek ik ook een grote hervorming van het Pendelfonds met de partners”.

Bedrijven en overheden kunnen een dossiernummer aanvragen tot 29 oktober 2015.

Lees hier meer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is