15 vaste fietstelpunten verspreid over Vlaanderen

Door Ben Weyts op 5 augustus 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft op 14 locaties in heel Vlaanderen fietstelpunten geïnstalleerd. In september volgt nog een 15de locatie in Tienen. Dan zal elke provincie 3 Vlaamse fietstelpunten tellen. “Het wordt drukker op veel fietsverbindingen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We zien de laatste jaren duidelijk een sneeuwbaleffect: meer investeringen in fietsinfrastructuur hebben geleid tot meer fietsers die op hun beurt weer meer investeringen in fietsinfrastructuur vragen. We willen de vinger aan de pols houden, zodat we het fietsbeleid beter kunnen onderbouwen. We telden al via meetcampagnes, nu zorgen we ook voor vaste telpunten die permanent meten en vaste referentiepunten kunnen vormen”.

Fietstelpunten langs belangrijke fietsverbindingen verzamelen een schat aan nuttige informatie. Dankzij de fietstelpunten wordt bijvoorbeeld duidelijk hoeveel fietsers gebruik maken van de verbindingen, wat de piekmomenten zijn, in hoeverre er nachtverlichting nodig is en ga maar door. De overheid kan die informatie goed gebruiken om het fietsbeleid nog gerichter te maken.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft 550.000 euro geïnvesteerd in 15 fietstelpunten. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft al op 14 locaties in heel Vlaanderen fietstelpunten geïnstalleerd. In september volgt de 15de locatie in Tienen. De meeste fietstelpunten bestaan uit tellussen die voor de gebruikers van de fietsverbinding onzichtbaar zijn. De verzamelde data worden wel beschikbaar gesteld als open data, zodat bijvoorbeeld ook lokale overheden hun fietsbeleid beter kunnen onderbouwen en sneller kunnen ingrijpen wanneer de nood hoog wordt.

“We hebben het investeringsbudget voor de fiets in de voorbije jaren opgetrokken naar een historisch hoog niveau en in de komende jaren moet dat fietsbudget verder stijgen”, zegt Weyts. “De data van deze nieuwe fietstelpunten zijn zeer welkom om dat investeringsbeleid te voeden”.

De locaties werden geselecteerd door AWV, in samenspraak met Fietsberaad Vlaanderen, de provincies, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).

Meer info over de locaties:

http://wegenenverkeer.be/fietstelpunten 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is