12,5 miljoen euro nieuwe investeringen in fietssnelwegen

Door Ben Weyts op 6 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters maken bijkomend 5 miljoen euro aan EFRO (Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling) middelen vrij voor de realisatie van fietssnelwegen. Met deze hefboom worden nieuwe investeringen voor een totale projectkost van 12,5 miljoen euro mogelijk. Concreet gaat het over het wegwerken van missing links en de realisatie van conflictvrije infrastructuur zoals fietsbruggen of fietstunnels. “We zetten verder in op hét alternatief voor de auto en de file”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

                                                                                                

Vlaanderen is een fietsland in het weekend, als talloze wielertoeristen de baan op gaan. Tijdens de werkweek mogen we onze fietscultuur gerust wat meer uitspelen. Ondanks het feit dat de gemiddelde verplaatsing voor het woon-werkverkeer 12,4 kilometer bedraagt, grijpt de Vlaming nog te vaak naar de wagen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil Vlamingen verleiden om ook in het woon-school- en het woon-werkverkeer voor de fiets te kiezen: “Ik investeer in vlotte en veilige fietsverbindingen: keiharde argumenten die chauffeurs kunnen bekeren tot de fiets”.

 

Weyts zet sterk in op fietssnelwegen: fietsverbindingen met kwalitatief hoogstaande infrastructuur tussen belangrijke woon- en werkkernen. Fietssnelwegen vermijden zoveel mogelijk conflicten met de auto en zijn dankzij hun veiligheid, snelheid en comfort een erg aantrekkelijk alternatief voor de pendelaar. De ambitie is om 80 van dergelijke fietssnelwegen of ontbrekende delen ervan te realiseren.

 

Eerder dit jaar werd er reeds 8,2 miljoen euro uit het EFRO-budget vrijgemaakt voor fietssnelwegen in de Vlaamse Ruit. Met de bijkomende EFRO middelen, waarvoor projecten in Vlaanderen in aanmerking komen, wordt de ambitie om een aantrekkelijk fietssnelwegennetwerk uit te bouwen, verder kracht bij gezet.

 

Voor deze oproep voorziet de Vlaamse overheid een budget van 5 miljoen euro EFRO-steun. De middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling worden beheerd door de diensten van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters. "We ontwikkelen de fietssnelwegen samen met de lokale besturen. Onze financiële steun is vaak net dat duwtje in de rug om aan een project te beginnen."

 

Deze oproep loopt eind januari 2017 af en binnen de 6 maand moeten verschillende projecten van start te gaan. Ten laatste binnen 3 jaar moeten alle goedgekeurde projecten volledig voltooid zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is