10 miljoen voor meer fietscomfort op jaagpaden

Door Ben Weyts op 8 juli 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaanderen is een fietsland in het weekend en in de zomer – zéker als de Tour passeert – maar we zijn nog geen fietsland tijdens de werkweek. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil de fiets aantrekkelijker maken als vervoersmiddel voor het woon-werk en woon-schoolverkeer en wijst daarom € 10 miljoen toe aan De Vlaamse Waterweg nv, die onze jaagpaden beheert. “Ik wil alle Tour-fans verleiden om ook op weg naar het werk verslingerd te raken aan de fiets”, knipoogt Weyts. “Daarom verhogen we het fietscomfort op onze jaagpaden”.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts verkreeg in mei extra middelen uit het Financieringsfonds Eenmalige Uitgaven (FFEU). Hij wijst nu € 10 miljoen van deze middelen toe aan De Vlaamse Waterweg nv, die ook de jaagpaden langs de waterwegen beheert. “Jaagpaden kruisen meestal niet zo vaak met het drukke wegverkeer”, zegt Weyts. “Ze zijn dus heel geschikt als vlotte en veilige fietsverbindingen tussen grote woon- en werkgebieden”.

De Vlaamse Waterweg nv gaat het geld gebruiken om zo’n 70 km jaagpad op te waarderen en het fietscomfort te verhogen. Zo wordt de bovenlaag van het jaagpad langs het Kanaal Brussel-Charleroi in Grimbergen vervangen. In Herentals wordt de wortelgroei langs het kanaal Bocholt-Herentals aangepakt. In Puurs langs de Rupel zal een ontbrekende schakel weggewerkt worden. In Gent komt er een Zuiderpoort fietsbrug die aansluit op het jaagpad langs de Schelde. Op de fietssnelweg Roeselare-Wielsbeke (F36) zal De Vlaamse Waterweg nv een veilige omleiding voorzien rond het watergebonden bedrijventerrein langsheen het kanaal Roeselare-Leie.

“We werken ‘missing links’ weg en we verhogen het fietscomfort van bestaande fietsverbindingen”, zegt Weyts. “Zo wordt het sneller en comfortabeler fietsen langs het water. Dat zijn harde argumenten waarmee je twijfelaars over de streep kan trekken en kan overtuigen om de auto wat vaker te laten staan en in te ruilen voor de fiets, ook in het woon-werkverkeer”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is