10 miljoen euro voor de water-, fiets- en wandelweg in Vlaams Brabant

Door Ben Weyts op 22 mei 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken, Toerisme, Vlaamse Rand

Vlaams minister van Mobiliteit en Vlaamse Rand Ben Weyts maakt 10 miljoen euro vrij voor het project Driefonteinebrug in Sint-Pieters-Leeuw en ook een Driefonteinebrug in Vilvoorde. Door te investeren in nieuwe bruggen, fiets- en wandelpaden in de Vlaamse Rand haalt Weyts het vrachtverkeer naar de waterweg en maakt hij de fiets een valabel alternatief voor het woon-werkverkeer. 

Om het verkeer op de Bergensesteenweg (N6) in Sint-Pieters-Leeuw te ontlasten, investeert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts middelen in het project Drie Fonteinebrug. De nieuwe Drie Fonteinebrug, met aansluiting op de Ring rond Brussel, zal het vrachtverkeer van de bedrijven rond het kanaal van de steenweg halen en wegleiden via de Humaniteitslaan. 

Het lokale verkeer wordt zo vlotter en veiliger. De zone rond het kanaal wordt ook aantrekkelijker voor nieuwe bedrijven, die op zoek zijn naar een locatie met een goede ontsluiting. Dat zal ook de werkgelegenheid ten goede komen.

Weyts investeert tegelijk in kwaliteitsvolle fietsinfrastuctuur. De fiets- en voetgangersbrug over het kanaal in Ruisbroek wordt geflankeerd met een comfortabele fietsaansluiting naar de fietssnelweg Kanaalroute op de rechteroever.  Zo wordt fietsen nog vlotter, veiliger en aantrekkelijker als positief alternatief in het woon-werkverkeer.

Het ontwerp moet klaar zijn in 2017, zodat in 2018 gestart kan worden met de bouw van de nieuwe brug. De middelen zelf, zo een 7 miljoen euro, komen uit het Financieringsfonds Eenmalige Uitgaven (FFEU) van de Vlaamse Regering.

Drie Fonteine Vilvoorde

Ook in Vilvoorde investeert Weyts in een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde. Eveneens een Driefonteinebrug! Zo verdwijnt eindelijk een problematische barrière op het fietsroutenetwerk ‘Van basiliek tot basiliek’. Dit fiets- en wandeltraject verbindt het opvallend groene gebied tussen de Basiliek Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost in Vilvoorde en de Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen. 

Vandaag is de drukke as Vuurkruisenlaan-Rubensstraat, over de hefbrug van Vilvoorde, de enige manier om het Zeekanaal te overbruggen. Weyts brengt hier met een extra impuls van 3 miljoen euro verandering in. De bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug moet beginnen in de eerste helft van 2017.

“Met deze investeringen komen zowat al mijn bevoegdheden bij elkaar. De noodzakelijke nieuwe bruggen komen er en zorgen voor een extra impuls voor mobiliteit en toerisme in onze Vlaamse Rand. Als Vlaams Randgeval kan ik daar alleen maar blij mee zijn.” aldus Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is