€ 5 miljoen voor 4 nieuwe opleidingen aan de UHasselt

Door Ben Weyts op 20 december 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert € 5 miljoen in de opstart van 4 nieuwe academische opleidingen aan de UHasselt. Het gaat om opleidingen die nauw gelinkt zijn aan de arbeidsmarkt in Limburg: een bachelor in sociale wetenschappen, een master in materiaalkunde, een master in gezondheidszorg en een master in verpleegkunde en vroedkunde. Dankzij deze investering kunnen de opleidingen mogelijk al in 2021 van start. “Ik wil dat elke Limburgse jongere zijn talenten maximaal kan ontwikkelen”, zegt Weyts.

De participatiegraad van het hoger onderwijs ligt in Limburg lager dan in de meeste andere Vlaamse provincies. Minder Limburgse jongeren volgen hoger onderwijs en de Limburgse jongeren die dat wél doen, trekken in veel gevallen naar andere provincies. “Ook de Limburgse jongeren moeten hun talenten volop kunnen ontwikkelen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Niet iedereen heeft daar hoger onderwijs voor nodig, maar ik wil de participatiegraad in Limburg wel optrekken”.

Weyts investeert nu € 5 miljoen in de opstart van 4 nieuwe academische opleidingen aan de UHasselt. De minister kiest heel bewust voor opleidingen die nauw aansluiten bij het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt in Limburg: een bachelor in sociale wetenschappen, een master in materiaalkunde, een master in gezondheidszorg en een master in verpleegkunde en vroedkunde. De Provincie Limburg en de UHasselt kunnen nu een gezamenlijk actieplan opstellen, dat klaar moet zijn tegen 1 april 2020.

De UHasselt wil al lang extra opleidingen aanbieden. De rector had zelf een tiental extra richtingen in gedachten. “Het hoger onderwijslandschap in Vlaanderen mag ook niet te veel versnipperen”, zegt Weyts. “Ik denk dat we nu een goed evenwicht gevonden hebben tussen een rationele organisatie en een versterkt aanbod in Limburg dat de participatiegraad kan opkrikken”.

Dankzij deze investering kunnen de 4 nieuwe opleidingen mogelijk al van start gaan in het academiejaar 2021-2022. Anders wordt het academiejaar 2022-2023.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is