Virtuele zomerschool van start

Door Ben Weyts op 9 augustus 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs

De fysieke zomerscholen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts krijgen een virtueel en digitaal verlengstuk. Maandag 10 augustus start Zomerschool.Vlaanderen: een multimediaplatform met leuke lessen op maat van alle leerlingen van het lager onderwijs. De programma’s van Zomerschool.Vlaanderen komen ook via de VRT drie weken lang tot in elke huiskamer. “De coronacrisis heeft onze kinderen leerkansen afgenomen. We moeten nu absoluut vermijden dat sommige leerlingen na de zomer met een achterstand beginnen aan het nieuwe schooljaar”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Het coronavirus heeft het schooljaar grondig verstoord. Leerkrachten, directies en al het ondersteunend onderwijspersoneel deden grote inspanningen om hoogstaand afstandsonderwijs aan te bieden aan álle leerlingen. Toch lopen sommige leerlingen onvermijdelijk het gevaar om na de zomer met een achterstand te beginnen aan het nieuwe schooljaar. Dat is wat we maximaal moeten verhinderen.

Naast 170 fysieke zomerscholen komt nu ook een digitaal aanbod: Zomerschool.Vlaanderen, een multimediaplatform met leuke lessen op maat van leerlingen van het lager onderwijs. Het initiatief komt van de mensen achter Universiteit van Vlaanderen. Programma's van Zomerschool.Vlaanderen zijn vanaf maandag 10 augustus te volgen op Één van 11.00 uur tot 12.00 uur. Drie weken lang, vier dagen per week.  Daarnaast zijn de lessen permanent te vinden via vrtnu.be, ketnet.be, in de Ketnet-app, op de website www.zomerschool.vlaanderen en op het YouTube-kanaal van de digitale zomerschool. Tot slot wordt het educatief lessenpakket ook ter beschikking gesteld voor leraren op platformen zoals KlasCement en Het Archief voor Onderwijs. “Noem het een virtuele zomerschool voor alle kinderen in Vlaanderen”, zegt Weyts. “We kunnen de gemiste lessen niet vervangen, maar we schotelen een ondersteunend educatief aanbod voor. Zo kunnen kinderen zich op een leuke manier voorbereiden op volgend schooljaar”.

Alle leerlingen van het lager onderwijs krijgen zo de kans hun kennis tijdens de zomervakantie bij te spijkeren. Vooral taal, wiskunde en wetenschappen komen aan bod. Zo leren ze onder andere meer over de verwijswoorden, être en avoir, breuken, priemgetallen en Europese landen en hun hoofdsteden.

De virtuele zomerschool is een sterke aanvulling op de 170 fysieke zomerscholen. In 782 zomerklassen spijkeren meer dan 10.000 leerlingen hun kennis bij. “Met dit bijkomend, digitaal en laagdrempelige aanbod kunnen we ook de kinderen die we niet kunnen bereiken met de zomerscholen toch nog stimuleren tijdens de vakantie”, aldus Onderwijsminister Weyts.

Het bereik van de virtuele zomerschool wordt versterkt dankzij ondersteuning van de openbare omroep. “De VRT neemt opnieuw haar maatschappelijke rol ten volle op. Door haar ondersteuning zorgt ze ervoor dat kinderen bijgespijkerd kunnen worden, waarvan het belang niet te onderschatten valt”, zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is