Toelatingsexamens arts en tandarts blijven digitaal

Door Ben Weyts op 4 september 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs

De toelatingsexamens voor arts en tandarts worden ook volgend jaar digitaal georganiseerd. De transformatie van de toelatingsexamens dit jaar was een succes. Vandaag hebben de 1.285 best gerangschikte kandidaat-artsen en de 181 best gerangschikte kandidaat-tandartsen bericht gekregen dat ze kunnen starten aan hun opleiding. “We hebben de coronacrisis aangegrepen om het Toelatingsexamen 2.0 te lanceren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Nu kunnen we de kandidaten ook in de volgende jaren een modern toegangsexamen aanbieden”.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de examencommissie en de verschillende onderwijspartners hebben de coronacrisis aangegrepen om de toelatingsexamens voor arts en tandarts te transformeren. Op 25 en 26 augustus gingen de allereerste digitale toelatingsexamens voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde door op meer dan 100 locaties in heel Vlaanderen. Op de overgrote meerderheid van de locaties verliep alles probleemloos. Slechts hier en daar was er een beperkt technisch probleem, zoals een stroompanne.

De toelatingsexamens voor arts en tandarts zullen ook volgend jaar digitaal georganiseerd worden. De allereerste digitaal georganiseerde toelatingsexamens waren goed afgestemd op de deelnemers. In de referentiegroep – dat zijn de 18-jarige deelnemers die net hun laatste jaar secundair onderwijs hebben afgerond in een Vlaamse school – behaalde ongeveer 50% van de deelnemers minstens de helft van de punten voor beide examenonderdelen. Dat betekent dat de moeilijkheidsgraad van de examens goed afgestemd was op het verwachte niveau van de deelnemers. Bovendien moest er in beide examens telkens maar 1 vraag geneutraliseerd worden omwille van onduidelijkheid in de vraagstelling. De examens waren dus van hoge kwaliteit.

“We hebben nu de basis gelegd voor het nieuwe toelatingsexamen, dat we ook in de volgende jaren digitaal zullen aanbieden”, zegt Weyts. “Dit is een voorbeeld van hoe corona ook positieve gevolgen kan hebben. Op amper enkele maanden tijd zijn de toelatingsexamens compleet van gedaante veranderd, maar uit de cijfers blijkt dat er geen negatieve effecten waren op de kwaliteit van de examens of op de resultaten van de deelnemers”.

De 1.285 best gerangschikte kandidaat-artsen en de 181 best gerangschikte kandidaat-tandartsen kunnen nu starten aan de opleiding. Dat is gevoelig meer dan de 929 kandidaat-artsen en de 136 kandidaat-tandartsen die voorzien waren door de federale quota. De Vlaamse Regering heeft zelf beslist om de artsenquota te verhogen. “Vandaag blijkt meer dan ooit dat dit nodig is om de zorgnoden in Vlaanderen op te vangen”, zegt Weyts.

De deelnemers en de scholen die meegewerkt hebben aan de organisatie van de toelatingsexamens dit jaar zullen nog bevraagd worden, zodat de toelatingsexamens van volgend jaar nog verder op punt kunnen gezet worden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is