Structurele steun voor Vlaamse dierenasielen

Door Ben Weyts op 25 juli 2021, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Voor het eerst kunnen onze Vlaamse dierenasielen rekenen op structurele steun. Vlaams Dierenminister Ben Weyts voorziet daarvoor dit jaar 1.2 miljoen euro. Bovenop de vergoeding voor inbeslaggenomen dieren kunnen alle erkende dierenasielen nu ook rekenen op een vast steunbedrag en een bijkomende ondersteuning die varieert naargelang de opvangcapaciteit van het dierenasiel. Tegenover de financiële ondersteuning staat de vraag om de werking van dierenasielen te professionaliseren en de vraag om alle dieren die in erkende dierenasielen verblijven samen te brengen op één website. “Dierenasielen spelen een belangrijke rol in ons dierenwelzijnsbeleid”, zegt Dierenminister Weyts. “Professionalisering van hun werking draagt dan ook bij aan het welzijn van de dieren die er verblijven.”

Elke dag zetten tal van dierenasielmedewerkers en -vrijwilligers zich in om dieren die er verblijven de best mogelijke zorgen te geven. Vaak gaat het om verwaarloosde, verdwaalde of vergeten dieren die in sommige gevallen specifieke noden met zich meebrengen. Dierenasielen steunen tot nu toe vaak enkel op vrijwilligers en eigen fondsenwerving, waarmee heel wat dierenasielen tijdens de coronacrisis problemen ondervonden. Om die problematiek tegen te gaan, kon elk erkend dierenasiel vorig jaar rekenen op een éénmalige ondersteuning van €3.000.

Vlaams Dierenminister Weyts bouwt daarop verder en voorziet nu een jaarlijkse ondersteuning waarmee erkende dierenasielen hun werking kunnen uitbouwen en professionaliseren. In totaal wordt zo’n €1.2 miljoen euro voorzien ter ondersteuning van de Vlaamse dierenasielen. Meer dan €600.000 op basis van erkenningsvoorwaarden en opvangcapaciteit en nog eens €600.000 vergoeding specifiek voor de opvang van inbeslaggenomen dieren.  “We geven onze dierenasielen een financiële basis waardoor ze kunnen rekenen op een stabiele inkomensstroom”, zegt Dierenminister Weyts.

Tegenover de financiële ondersteuning staat de vraag om dierenasielen te professionaliseren, via het door Dierenminister Weyts gratis aangeboden beheerprogramma AnimalShelter én de vraag om de dieren die in dierenasielen verblijven samen te brengen op één website: www.adopteereendier.be. Daardoor krijgen alle Vlamingen die een dier willen adopteren een duidelijk overzicht van alle dieren die in dierenasielen wachten op een warme thuis.

Naast financiële ondersteuning worden al langer gratis opleidingen georganiseerd op maat van asielmedewerkers, die veelal vrijwilligers zijn. “Goede wil en dierenliefde vormen een goede basis, maar zijn niet voldoende om een dierenasiel te runnen. De voorwaarde om te professionaliseren en hun werking uit te bouwen, is dus in het belang van het dierenasiel, de medewerkers en uiteraard ook in het belang van de dieren zelf”, aldus Vlaams Dierenminister Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is