Open communicatie over besmettingen en quarantaines in scholen

Door Ben Weyts op 16 september 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs

Het Vlaams onderwijsveld geeft volledige openheid van zaken over het aantal besmettingen en het aantal quarantaines in scholen. Om duidelijk te maken dat er wel degelijk iets aan de hand is en dat we met z’n allen de veiligheidsmaatregelen moeten blijven naleven, zonder nu te verslappen. Maar evengoed om alles in het juiste perspectief te plaatsen, te nuanceren en dus niet te overreageren. Dat is onze manier om te leren leven met COVID en het recht op onderwijs te blijven garanderen. Twee weken na de heropening van de scholen is er bij 0,05 % van de leerlingen en 0,05 % van de personeelsleden een positieve COVID19-test afgenomen. 0,36 % van de leerlingen en 0,22% van de personeelsleden zijn in quarantaine geplaatst. Alle gegevens van de CLB’s zullen openbaar ter beschikking gesteld worden op onderwijs.vlaanderen en daar ook elke 2 weken geactualiseerd worden. “De scholen en de CLB’s werken keihard om de scholen veilig open te houden voor zoveel mogelijk leerlingen, maar we mogen de aandacht nu absoluut niet laten verslappen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft in samenspraak met het volledige onderwijsveld en de experten van de GEES beslist om de scholen dit schooljaar te laten starten in code geel. Dat betekent concreet dat alle leerlingen van alle leerjaren alle dagen naar school kunnen gaan. Dankzij een fijnmazige aanpak kan er lokaal wel geschakeld worden naar een hoger pandemieniveau, als dat noodzakelijk blijkt op basis van de lokale situatie. De onderwijspartners zijn zich altijd scherp bewust geweest van het feit dat er besmettingen zouden zijn in de scholen en dat er leerlingen en personeelsleden in quarantaine zouden moeten gaan. Bij een besmetting binnen de schoolmuren doen de CLB’s het contactonderzoek in de scholen. 

Het Vlaams onderwijsveld zal de gegevens van de CLB’s nu ook openbaar beschikbaar maken voor iedereen. Twee weken na de opening van de scholen is er bij 0,05 % van de leerlingen en 0,05 % van de personeelsleden een positieve COVID19-test afgenomen. 0,36 % van de leerlingen en 0,22% van de personeelsleden zijn in quarantaine geplaatst. Al deze gegevens zullen elke 2 weken geactualiseerd worden en gepubliceerd worden op de website onderwijs.vlaanderen.

Het is nog erg vroeg om al grote conclusies te trekken. Het virus heeft een incubatieperiode van ongeveer 2 weken en dus vertellen deze eerste cijfers vooral iets over het einde van de zomervakantie. Zo lijkt het er voorlopig nog op dat de meeste vastgestelde besmettingen opgelopen werden buiten de schoolmuren. Er lijken ook nog amper gevallen te zijn waarbij leerkrachten besmet worden door leerlingen.

“We moeten nu vooral het hoofd koel houden”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Dat betekent dat we de veiligheidsmaatregelen rigoureus moeten aanhouden. Het betekent ook dat iedereen de adviezen van de CLB’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid goed moet opvolgen, zonder te overreageren met extra sluitingen of quarantaines. Want dan moeten te veel mensen getest worden, raakt het lokale zorgsysteem overbelast en het lokale leven ontregeld”.

Het onderwijsveld vergadert morgenavond opnieuw om eventuele maatregelen voor de scholen en de CLB’s te bespreken.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is