Meer jongeren kunnen vak gedeeltelijk op de werkvloer leren

Door Ben Weyts op 22 april 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs

Jongeren die dromen van een job als zeevisser, zorgassistent of slager kunnen binnenkort een duale opleiding volgen, waarbij ze leren in de klas combineren met leren op de werkplek.  De Vlaamse Regering geeft groen licht voor in totaal 19 nieuwe opleidingen duaal leren. “Goed nieuws voor jongeren van het beroeps- technisch en buitengewoon onderwijs”, zeggen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. “Hoe groter het aanbod duaal leren, hoe meer jongeren een vak kunnen leren op hun toekomstige werkplek”. 

‘Duaal leren’ is sinds schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Iedereen wint bij dat systeem. De scholieren worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt. De scholen kunnen jongeren beter gemotiveerd houden en nog praktijkgerichter opleiden. De bedrijven trainen jonge krachten die na hun opleiding beschikken over alle relevante kennis en kunde en die vlot integreren op de werkvloer.

De Vlaamse Regering geeft nu groen licht voor nog eens 19 nieuwe opleidingen met duaal leren. Zo kunnen vanaf schooljaar 2023-2024 nog meer leerlingen een vak leren deels in de klas en deels op de werkvloer. Leerlingen van het beroepsonderwijs kunnen dan bijvoorbeeld kiezen voor een duale opleiding zeevisserij, slager-charcutier of assistentie in wonen, zorg en welzijn. Ook leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs krijgen een ruimer aanbod van opleidingen met leren op de werkplek: zij kunnen onder meer een duale opleiding winkelmedewerker, verpakker of medewerker van een spoelkeuken volgen. Elke nieuwe opleiding werd uitgewerkt in samenspraak met de onderwijsverstrekkers en met de betrokken sectoren.

“We willen het aanbod duaal leren blijven uitbreiden”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Veel jongeren willen niets liever dan werkervaring opdoen. Bedrijven snakken naar goed opgeleide krachten. Scholen willen leerlingen meer afwisseling bieden”.

“Leren op de werkvloer combineren met leren in de klas is gezien de grote vraag naar werknemers, een sterk recept. In het nieuwe aanbod zijn er heel wat jobs te vinden die intussen knelpuntberoepen zijn. Een goeie opleiding zorgt dus nadien zo goed als zeker meteen voor een goeie job”, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits.

Volledige lijst met nieuwe opleidingen duaal leren die kunnen starten vanaf 1 september 2023:

Beroepsonderwijs:

Assistentie in wonen, zorg en welzijn duaal
Brom- en motorfietsinstallaties duaal
Zeevisserij duaal
Glaswerker
Elektromecanicien
Omsteller plaatbewerking en monteerder-afregelaar
Culinair slager
Slager-charcutier
Monteur ventilatie- en luchtbehandelingskanalen

Technisch onderwijs:

Textielproductietechnieken
Polyvalent technieker havenvoertuigen

Buitengewoon onderwijs (integratiefase OV3):

Hoeknaadlasser
Medewerker spoelkeuken
Verpakker
Winkelmedewerker

Buitengewoon onderwijs (integratiefase OV3):

Hoeknaadlasser
Medewerker spoelkeuken
Verpakker
Winkelmedewerker

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is