Kweekkonijnen krijgen tot dubbel zoveel ruimte

Door Ben Weyts op 24 juli 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams Dierenminister Ben Weyts geeft kweekkonijnen een meer natuurlijke omgeving en tot dubbel zoveel ruimte. Tegen 2025 moeten alle kweekkonijnen in professionele kwekerijen verhuizen naar ‘verrijkte parken’ die ruimer zijn en uitgerust zijn met tunnels en knaagmateriaal. Dat is nu vastgelegd in nieuwe minimumnormen. “We nemen hiermee opnieuw het voortouw binnen Europa”, zegt Weyts. “Nergens zullen kweekkonijnen beter beschermd zijn dan in Vlaanderen”.

Er zijn nog 15 grote konijnkwekerijen in Vlaanderen. Zij huisvesten zo’n vijfhonderdduizend konijnen. Daar vind je vleeskonijnen, die geslacht worden rond de leeftijd van 12 weken. Maar er zijn ook zogenaamde kweekkonijnen, die langer gehouden worden om vleeskonijnen te produceren. Op dit ogenblik moeten alleen de vleeskonijnen gehouden worden in ‘verrijkte parken’: groepshuisvesting met meer ruimte en een meer natuurlijke omgeving. Kweekkonijnen kunnen nog altijd gehouden worden in kleine en individuele kooien, met heel beperkte bewegingsmogelijkheden.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts verplicht de verrijkte parken nu ook voor de kweekkonijnen. Deze uitbreiding wordt mogelijk dankzij nieuw wetenschappelijk onderzoek. Concreet moeten alle kweekkonijnen ten laatste tegen 2025 verhuizen naar verrijkte parken. In oppervlakte kunnen deze parken tot dubbel zo groot zijn als de huidige huisvesting van een kweekkonijn. Waar een vrouwelijk kweekkonijn vandaag over ongeveer 3000 cm² beschikt, zal zij in de toekomst over een minimale oppervlakte van 6000 cm² beschikken. Bovendien zijn deze parken uitgerust met tunnels en knaagmateriaal waardoor het meer aansluit bij de natuurlijke omgeving van een konijn.

De nieuwe minimumnormen voor de huisvesting van kweekkonijnen komen er na overleg met onder andere de Boerenbond, de Landsbond, Gaia en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

“In overleg met alle partners kiezen we voor moderne dierenwelzijnsnormen”, zegt Dierenminister Weyts. “Ons Vlaams dierenwelzijnsbeleid legt de lat opnieuw hoog. Zo nemen we steevast het voortouw voor meer dierenwelzijn in Vlaanderen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is