Hongaars-Vlaams akkoord over hondenhandel

Door Ben Weyts op 19 april 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams Dierenmister Ben Weyts maakt concrete afspraken met Hongarije om de transparantie bij de invoer van honden uit dat land te verhogen. Vlaanderen en Hongarije verbinden zich om de gezondheid en welzijn van de verhandelde pups te waarborgen. “Eén hond op vijf in Vlaanderen komt uit Oost-Europa. Maar er ontbreekt nog steeds een Europese regelgeving.”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Daarom nemen we zelf het initiatief om met een apart akkoord te zorgen voor meer dierenwelzijn.”

Elk jaar worden bijna 100.000 nieuwe honden in Vlaanderen geregistreerd. Ruim 19.000 van deze honden worden commercieel aangevoerd vanuit het buitenland. Heel wat mensen stellen zich vragen bij de omstandigheden waarin deze dieren in hun land van herkomst worden gekweekt, bij het al dan niet bonafide karakter van de organisaties die betrokken zijn bij deze invoer en bij de legaliteit van deze handel. Een gebrek aan transparantie maakt tal van problemen mogelijk voor dier en mens. Gesjoemel met vaccinaties kan zo leiden tot het invoeren van zieke honden. Ook voor wat betreft de socialisatie van honden uit Oost-Europa is transparantie noodzakelijk. Zieke of slecht gesocialiseerde honden zorgen in de eerste plaats voor onnodig dierenleed, maar ook tot emotioneel mensenleed en hoog oplopende dierenartskosten.

Vlaams Dierenmister Ben Weyts maakt nu concrete afspraken met Hongarije om de transparantie bij de invoer van honden uit dat land te verhogen. Vlaanderen en Hongarije verbinden zich om de gezondheid en welzijn van de verhandelde pups te waarborgen. In de Europese Unie is er vrijhandel, ook voor dieren. “Als Vlaams Dierenminister bepleit ik al lang een wettelijke regelgeving en een Europees registratiesysteem voor honden”, zegt Weyts. “Omdat dat er nog steeds niet is, nemen we dan maar zelf het heft in handen en trachten we akkoorden te sluiten met de exportlanden.” Zo wordt er onder andere ingezet op een goed vaccinatiebeheer en stressvermindering van de pups. Verder wordt ook ingezet op de traceerbaarheid van de pups zodat men de herkomst van de pup makkelijker kan achterhalen. Daarnaast voorziet het afsprakenkader ook onderzoek om het vervoeren van de te verbeteren. Het doel is om ook met de andere Oost-Europese landen waar puppy’s uit worden ingevoerd gelijkaardige afspraken te maken. “Op die manier vermijden we zo maximaal mogelijk dieren-  en mensenleed”, zegt Weyts.

“Toch moet iedereen die een hond afkomstig uit het buitenland koopt goed beseffen dat daar risico’s aan verbonden zijn”, zegt Weyts. “We verhogen de transparantie en verscherpen de controle, maar blijven erop hameren dat mensen die een hond in huis willen halen altijd kunnen rekenen op een mooi aanbod bij onze Vlaamse dierenasielen. Via www.adopteereendier.be vind je steeds een vriend voor het leven. Met twee katten en een hond uit het asiel, spreek ik uit ervaring”, aldus Vlaams Dierenminister Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is