Gordelfestival gaat door met aangepaste formule

Door Ben Weyts op 15 juni 2020, over deze onderwerpen: Vlaamse Rand

Het Gordelfestival in en voor de Vlaamse Rand gaat ook in het jaar van corona door. De formule wordt wel aangepast om te vermijden dat grote massa’s mensen samenkomen op dezelfde plek. Randanimatie zoals grote muziekoptredens worden een jaar uitgesteld. Er komen extra startpunten voor de wandel- en fietstochten. Deelnemers moeten zich ook digitaal aanmelden. “Het Gordelfestival is een jaarlijks feest om op een plezante manier het groene en Vlaamse karakter van de Rand in de verf te zetten”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Dat laat ik niet los. Met een paar gerichte ingrepen kunnen we ook dit jaar uitkijken naar de Gordel”.

Het Gordelfestival lokt elk jaar tienduizenden Gordelaars naar de Vlaamse Rand. De deelnemers kunnen het Vlaamse en groene karakter van de Rand opsnuiven, de benen strekken tijdens een wandel- of fietstocht en genieten van muziekoptredens en andere randanimatie. Dit jaar werpt de coronacrisis een schaduw over vele zomerse evenementen en hier en daar werd de vraag gesteld of de 8ste editie van het Gordelfestival wel zou kunnen doorgaan.

Het Gordelfestival zal ook in het jaar van corona doorgaan. De wandel- en fietstochten – inclusief de pelotonritten van 100 kilometer rond Brussel – worden ook dit jaar georganiseerd. De rest van de formule wordt wel aangepast om te vermijden dat grote massa’s mensen samenkomen op dezelfde plek. Zo zullen grote muziekoptredens dit jaar niet doorgaan. Er zal dit jaar ook geen focusgemeente zijn, waar vele activiteiten geconcentreerd worden. Sint-Pieters-Leeuw krijgt in 2021 een nieuwe kans om haar vele troeven in de verf te zetten. In plaats van één focusgemeente komen er meerdere ankerpunten. Zo zal je in een aantal gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ aan je wandel- of fietstocht kunnen beginnen of ergens langs het parcours kunnen inpikken.

De deelnemers zullen zich digitaal moeten aanmelden. Dat kan vooraf, maar ook op de dag zelf. Het blijft laagdrempelig om deel te nemen, maar dankzij de digitale aanmelding kan de situatie beter opgevolgd worden.

“De Gordel is een jaarlijks hoogtepunt waarbij jong en oud de Vlaamse en groene rand rond onze hoofdstad kunnen ontdekken. Van het Pajottenland over de Brabantse Kouters tot het Zoniënwoud: onze provincie heeft heel wat pareltjes te bieden”, zegt eerste gedeputeerde Bart Nevens, onder meer bevoegd voor Vlaams beleid en leefmilieu.

“Ik ben blij dat het Gordelfestival dankzij deze aanpassingen kan doorgaan, want dit is niet zomaar een sportevenement: dit is een hoogdag in en voor de Vlaamse Rand”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is