Evi Geysels wordt eerste Onderwijsambassadeur

Door Ben Weyts op 27 oktober 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts stelt Evi Geysels aan als Onderwijsambassadeur. Geysels heeft zelf al 20 jaar klaservaring én heeft ervaring in de mediasector: de geknipte vrouw om mensen warm te maken voor het lerarenberoep. “We willen nog meer mensen verleiden om voor de klas te gaan staan”, zegt Weyts. “Evi zal met vele inspirerende verhalen, schoolbezoeken en goede klas- en schoolpraktijken mensen enthousiasmeren voor het fantastische beroep dat leerkracht is.”

Al sinds het begin van deze regeerperiode worden heel wat initiatieven genomen om meer mensen warm te maken voor het lerarenberoep. Zo kunnen zij-instromers reeds 10 jaar anciënniteit meenemen voor 22 knelpuntvakken en 2 knelpuntambten. Voor sommige praktijkvakken kan je zelfs tot 20 jaar anciënniteit meenemen. Dankzij de lerarenbonus kunnen beginnende leerkrachten en zij-instromers zonder pedagogisch bekwaamheidsbewijs -met behoud van loon – tot 3 uur per week vrijstelling krijgen om hun lerarenopleiding te volgen. Er is ook betere aanvangsbegeleiding en startende leerkrachten krijgen sneller uitzicht op een vaste benoeming. Ook in kader van de CAO werden talloze extra maatregelen getroffen. Leerkrachten zullen bijvoorbeeld kunnen beschikken over eigen ICT-materiaal. Deze maatregelen beginnen vruchten af te werpen. Zo hebben vorig schooljaar 4.500 Vlamingen de overstap van de privésector naar het onderwijs gemaakt: een stijging met +50%.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts stelt nu Evi Geysels aan als de eerste Vlaamse Onderwijsambassadeur, die nog meer Vlamingen moet overtuigen om te kiezen voor de klas. Evi stond bijna 20 jaar voor de klas en zij werd zelf ooit ook door haar leerkrachten geïnspireerd en geënthousiasmeerd om dit mooie beroep uit te oefenen. Evi is daarnaast ook radiopresentatrice bij Joe. Haar communicatieve vaardigheden zijn een troef om klaservaringen en leraarsverhalen mee te verspreiden.

“Ik ben erg bezorgd over onze onderwijskwaliteit”, zegt onderwijsambassadeur Geysels. “Die bezorgdheid is samen met de passie voor het lesgeven mijn drijfveer om een fiere vaandeldrager te zijn voor wat voor mij het mooiste beroep ter wereld is.”

De onderwijsambassadeur zal maximaal veldwerk verrichten met schoolbezoeken en het in beeld brengen van inspirerende verhalen die anderen kunnen motiveren om dit beroep met een grote maatschappelijke waarde uit te oefenen. Zo zal ze 6e jaars  warm maken voor een lerarenopleiding en de lerarenbonus promoten bij de laatstejaars bachelors en masters.

“Lesgeven is elke dag het beste van jezelf geven om het beste uit je leerlingen te halen”, zegt Weyts. “We zoeken samen met de onderwijsambassadeur naar mensen die écht het verschil willen maken en nog heel veel te geven hebben.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is