Beleidsondersteuner en preventieadviseur krijgen plaats binnen Onderwijs

Door Ben Weyts op 29 maart 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs

De directies in het basisonderwijs krijgen versterking van ongeveer 450 beleidsondersteuners. Minister van Onderwijs Ben Weyts verankert de nieuwe functie van beleidsondersteuner en doet hetzelfde voor de duizenden preventieadviseurs. Voor hen was er tot nu toe bitter weinig geregeld. Onder meer een nieuw Verzameldecreet brengt daar nu verandering in. Tijdens de coronacrisis waren de preventieadviseurs cruciaal en bleek ook meer dan ooit dat de directeurs in het basisonderwijs nood hebben aan een beleidsondersteuner die hen ontlast. “We maken extra middelen vrij en we verankeren nu ook deze functies”, zegt Weyts. “ Scholen krijgen versterking. Beleidsondersteuners en preventieadviseurs krijgen duidelijkheid en zekerheid”.

De coronacrisis heeft verschillende pijnpunten blootgelegd, ook binnen onderwijs. Zo kwamen er veel extra taken terecht bij de directies. Een school in het secundair onderwijs kan vaak ondersteuning voorzien voor de directeur, maar in de kleinere basisscholen was dit tot nu toe meestal niet mogelijk. De directeur van een basisschool moet het vaak alleen doen. Een ander pijnpunt waren de preventieadviseurs. Elk van de ongeveer 4.000 scholen in Vlaanderen moet een preventieadviseur hebben, om ondersteuning te bieden bij het welzijnsbeleid.  Ze maken risicoanalyses en brengen adviezen uit. Tijdens de coronacrisis hebben ze een sleutelrol gespeeld. Maar eigenlijk was hun functie tot nu toe niet goed geregeld. Zo bestond er veel onduidelijkheid over hun statuut en bleven ze zelfs wat onzichtbaar in de onderwijsorganisatie.

De directies in het basisonderwijs krijgen nu versterking van ongeveer 450 beleidsondersteuners. Zij kunnen administratieve taken overnemen en beleidsvoorbereidend werk doen, zodat de directeurs zelf meer tijd krijgen voor hun echte kerntaken, zoals de leerkrachten ondersteunen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt daarvoor € 23 miljoen extra per jaar vrij: een investering die past binnen de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) die vorig jaar afgesloten werd. Weyts verankert de nieuwe functie van beleidsondersteuner nu ook, onder meer in een nieuw Verzameldecreet. De beleidsondersteuners krijgen een sterk en duidelijk statuut, met bijvoorbeeld dezelfde verlof- en vakantieregeling als het onderwijzend personeel. In het Verzameldecreet krijgen ook de duizenden preventieadviseurs voor het eerst een duidelijk mandaat.

“Dit is ook een kwestie van waardering en respect”, zegt Weyts. “De preventieadviseurs doen al langer belangrijk werk in hun scholen. De beleidsondersteuners gaan dat nu ook kunnen doen. Deze mensen verdienen dus een duidelijk kader en een eigen plaats binnen de grote onderwijsorganisatie”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is