47 extra zomerscholen brengt totaal op 170 zomerscholen

Door Ben Weyts op 17 juli 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs

Er komen deze zomervakantie nog eens 47 extra zomerscholen. De goedgekeurde projecten uit de tweede ronde brengen het totaal nu op 170 zomerscholen die hun deuren openen tijdens de maanden juli en augustus, goed voor samen wel 782 zomerklassen die ruim 10.000 leerlingen helpen leerachterstand te verhinderen.

Door de coronacrisis loopt een deel van de leerlingen het risico om na de zomer met een achterstand te starten aan het volgende schooljaar. Zomerscholen kunnen dit vermijden door leerlingen tijdens de maanden juli en augustus gericht bij te spijkeren. In een zomerschool wordt gedurende minstens 10 dagen in klasgroepjes van 7 tot 14 leerlingen een leertraject op maat gekoppeld aan sport, spel en cultuur. Scholen en lokale besturen werden opgeroepen hier mee hun schouders onder te zetten en een projectaanvraag in te dienen. Een eerste indieningsronde leverde meteen 123 zomerscholen op, goed voor 634 zomerklassen.

Daar komen nu nog eens 47 extra zomerscholen bij, goed voor 148 zomerklassen. Dat brengt het totaal op 170 zomerscholen, 782 zomerklassen waar tot ruim 10.000 leerlingen kennis kunnen bijspijkeren in combinatie met sport, spel en cultuur. Die 170 zomerscholen kunnen rekenen op een financiële ondersteuning van bijna 2 miljoen euro. Het concept van de zomerscholen in Vlaanderen is relatief nieuw, maar bestaat al langer in bijvoorbeeld Nederland. “Ik dank ons Vlaams onderwijsveld en onze lokale besturen voor hun geweldige inspanningen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Ondanks de voorbije drukke maanden slagen zij erin om bij de eerste echte uitrol van zomerscholen in Vlaanderen onze Noorderburen te overvleugelen en aan ruim 10.000 leerlingen de kans te bieden leerachterstand te verhinderen”, zegt Weyts.

Naast scholen werken ook heel wat lokale besturen mee aan meerdere zomerscholen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Met onze zomerscholen willen we kinderen uit een kwetsbare omgeving in een aangenaam en veilig kader laten leren en laten genieten door klassieke lessen af te wisselen met sport, spel en cultuur.  Zo kunnen zij een mogelijk opgelopen achterstand weer inhalen en komen zij gelijk aan de meet, klaar voor het volgende schooljaar.”  

Naast de 170 zomerscholen krijgen de zomerscholen ook een virtueel verlengstuk. Tijdens de zomervakantie kunnen alle kinderen genieten van Zomerschool.Vlaanderen: een multimediaplatform met leuke lessen op maat van leerlingen van het lager onderwijs. De programma’s van Zomerschool.Vlaanderen komen via de VRT ook drie weken lang tot in elke huiskamer. Zo worden nog eens vele tienduizenden extra kinderen bereikt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is